Община Сливен

Срам! Родната къща на д-р Желю Желев се руши, няма и помен от него!

------------------------------------
31.08.2017 / 10:51

Родната къща на покойния ни президент Желю Желев в село Веселиново не е развалина, но нищо по нея не показва, че тук на 3 март 1935 година се е родил човекът, комуто историята отреди да стане първият пряко и демократично избран държавен глава на България от нейното 1300-годишно съществуване.

 

Двуетажната къщата се намира на улица, която е пряка на главния път, минаващ през селото. Самото село е малко след или преди натоварения Ришки проход през Стара планина (в зависимост откъде се движите). Улицата е някъде по средата между центъра и края на селото, съобщава БГНЕС.

 

Постройката е запазена, макар че на гърба е паднало голямо парче мазилка - от това се вижда кирпичът, с който някога е била зидана. Високият зид не позволява да се види от улицата, какво представлява големият двор, но над зида се вижда поддържана асма. Като цяло впечатлението е, че тук не са живеели бедняци. Не богати, но не и мизерстващи хора. Очевидно родителите или родът на Желю Желев са били средна класа за стандарта на българското село.

 

Според комшиите къщата е обитавана от по-малкия брат вдовец Христо, който водил затворен начин на живот. Външната врата беше заключена, почукването ни по нея остана без отговор. От съседите разбрахме, че Желю Желев не забравял родното си село, последният път дошъл за помен на майка си.

 

Къщата обаче е още едно потвърждение за недъга ни да допускаме зейването на дупки и в историческата ни памет.

 

От смъртта на Желю Желев изминаха две години, но на къщата няма поне плоча, която да остави на поколенията познанието кой все пак се е родил под нейния покрив. А жители на селото споделиха, че минаващи през него хора са питали къде е „родната къща на Желю“. Сигурно не би било излишно насочваща табела за нейното местонахождение да има и на главния път.

 

Желю Желев е председател на републиката, избран от парламента (1990-1992), а след това и пряко избран президент (1992-1997).

 

Желев остава в историята като първия пряко и свободно избран президент на България. По тази причина в националния ни летопис наред с хан Аспарух, царете Борис Първи, Самуил, Шишман, Борис Трети и други владетели от значими, съдбоносни, дори драматични етапи на историята ни ще фигурира и той.

 

България се опустошава не на последно място от липсата на авторитети, от разногледството си към минало и памет. Ако искаме да съхраним поне шанс срещу това, на къщата с асмата трябва да се появи табела кой се е родил тук. "ПИК"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев