Община Сливен

Над 200 са ромите от Сливен, Котел и Градец в бургаския квартал "Рудник"

------------------------------------
29.08.2017 / 09:42

Превзеха ли сливенските цигани бургаския квартал Рудник? Този въпрос повдигна общинският съветник Георги Дракалиев, който настоя за адекватна намеса на институциите.

Той призова да се разрушат незаконните бараки, защото са издигнати върху общински земи, без строителни книжа и в пълен противовес на закона.

Новодошлите цигани са превзели териториите около Дерман дере в Бата махала, където буквално за няколко години са изникнали над 50 бараки, обитавани средно от по 6-7 души.

Това място навремето е било стар пилчарник, разказаха хората от Рудник. Преди време около пилчарника се самонастанили няколко ромски семейства, които повлекли крак и докарали десетки смугли индобългари от Градец, Котел и сливенския квартал „Надежда”.

Днес никой не знае колко цигани живеят в гетото. Може би са над 200, разказва човек от квартал "Рудник", който живее в непосредствена близост и по обясними причини се притеснява да застане с лицето си пред камера.

В гетото няма ток, няма и вода. Циганите сами са опасли с жици къщите, за да си подават електричество. Все пак има и неколцина собственици на бараки, които твърдят, че са законни и имат електоромери.

Хигиената е под всякаква критика. Тя липсва, а от всяка къща изскачат по няколко деца, които е абсолютно непонятно как живеят при тези условия.

„Вземаме от дерето и от кладенеца на един съсед”, разказват ромите и настояват „кметът да им реши проблема”.

Това обаче едва ли ще се случи. Далеч по-вероятно е да бъдат пратени багерите да изчистят многобройните катуни от поляните край дерето.

Сред къщите има куп боклуци, включително и стар автомобил, който е опоскан като от термити, както и селскостопанска техника. "Флагман"

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев