Община Сливен

Мартин Славов: Спасяваме или обричаме на провал общинското дружество „Обреден комплекс“?

------------------------------------
29.08.2017 / 09:25

В четвъртък общинските съветници пак ще се занимават с общинските погребални услуги. След като цяло лято на всяка сесия на Общинския съвет ту се „ликвидира“, ту се „спасява“ общинското дружество „Обреден комплекс“ ЕООД, в края на сезона ще стане ясно дали загрижеността е към общинската услуга, която да даде поносима социална цена за гражданите, или ще се „укрепи“ поредната политико-икономическа схема, която се храни с публичен ресурс. Т.е. с ресурса на гражданите на община Сливен.

 

Фактите:

 

През юни кметът на община Сливен внесе предложение за ликвидиране на общинската фирма „Обреден комплекс“ ЕООД заради лоши финансови резултати. Не сесията на 29 юни пак той сам го оттегли, тъй като стана ясно, че Общинският съвет не е склонен да го подкрепи. БСП тогава говореше най-високо и си присвои разумния мотив за социалната отговорност към гражданите и необходимостта от оздравяване на дружеството.

 

На сесия на 27 юли, общинските съветници, с решаващите гласове на социалната БСП, отхвърлиха предложението на кмета на общината за временно изпълняващ до провеждане на конкурс да бъде назначен Георги Киров и така забавиха процедурата по оздравяване.

 

Според дневния ред на предстоящата на 31 август сесия общинските съветници ще обсъждат и гласуват внесеното от БСП предложение за временно изпълняващ длъжността управител да бъде назначен Тодор Тодоров.

 

Тодор Тодоров от години е собственик на погребална агенция, която се намира в непосредствена близост до общинската и конкурира дейността й. Преди да влезе в частния погребален бизнес, той бе управител на същата тази общинска фирма, доведе я до тежко състояние, а сега след като е малко постабилизирана, ще трябва да я "оздравява".

 

Въпросите към двете основни политически сили в местното самоуправление – ГЕРБ и БСП:

 

Защо за временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс БСП предлага човек, който е конкурент на общинското дружество и е в явен конфликт на интереси – упражнява същата дейност, но в частния сектор?

Влизането му в дружеството как гарантира прозрачна и честна процедура по избор на нов, постоянно изпълняващ длъжността управител?

Ще се яви ли самият Тодор Тодоров на готвения конкурс и ще има ли въобще други кандидати? Не отблъснахме ли достатъчно млади и кадърни хора с тези стари номера?

Защо ГЕРБ нямат този път своя кандидатура, след като става въпрос за управленска политика – някой с управленските си качества и опит ще трябва да проведе политика на оздравяване на общинското дружество и да гарантира както пазарен успех, така и запазване на поносима социална цена за хората?

Как предложението на БСП се вписва в програмата на управляващото мнозинство от ГЕРБ?

Каква е целта: да се оздрави наистина един общински актив, засягащ, за съжаление, джоба на гражданите или да се хвърли прах в очите им, за да са сити вълците, а агнето пак да си мисли, че е цяло?

И накрая - нова схема ли се заформя между мнозинството и псевдо опозицията в общинския съвет, уж „спасявайки“ общинските погребални услуги?

 

Отговорите – на сесията в четвъртък.

 

Мартин Славов

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев