Община Сливен

Взети са мерки срещу болестта бруцелоза по дребните преживни животни в Сливенско

---
15.08.2017 / 16:30

На 15.08.2017 г. се проведе заседание на Областната епизоотична комисия под председателството на Камен Костов – заместник областен управител. Д-р Стефан Дренски – началник отдел „Здравеопазване на животните" към ОДБХ – Сливен, информира, че при рутинни прегледи в изпълнение на Националната програма за профилактика, на 27 юли е установено едно животно в кв. „Речица“, болно от бруцелоза. То е закупено от с. Гергевец и поради това незабавно са взети проби от цялото стадо в Гергевец. 21 проби са реагирали за болестта. Проби са взети и от едрите и дребни преживни животни в "Речица", като са установени още 2 болни животни там. Така са установени общо 8 огнища в с. Гергевец и едно в кв. „Речица“. По нареждане на БАБХ всички болни животни са незабавно евтаназирани и извозени в екарисаж. В момента се работи по оздравителна програма като за период от 42 дена ще се вземат и изследват регулярни проби. Забранява се движението и продажбата на животни за поне два месеца. Животните, болни от бруцелоза, не се ваксинират, а подлежат единствено на евтаназия.

 

Д-р Васил Върбанов – началник отдел „Контрол по храните“ към ОДБХ – Сливен, информира, че млечните продукти от засегнатите стопанства са поставени под забрана и продукцията е унищожена /предимно сирене/. Млякото задължително трябва да преминава термична обработка – варене, и тогава да се подлага на друга преработка. Подчертано беше, че става въпрос за малки стопанства с продукция за лична консумация, а стопаните не предават мляко на преработвателни фирми.

 

Д-р Даниела Калева - директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионална здравна инспекция – Сливен, информира как протича болестта при хората. Заразяването става директно /контакт със заразени животни/ или индиректно /консумация на млечни продукти/. Човек не заразява други хора. Болестта има дълъг инкубационен период. Симптоматиката е неспецифична - ондулираща висока температура, тъпи болки, изпотявания и обща слабост, без хрема. Болестта се диагностицира трудно и се доказва чрез проби за откриване на антитела в кръвта. Бруцелозата е лечима болест, но трябва да се открие навреме. В противен случай има по-тежки последици като се засягат сърцето, черния дроб, мозъка, слезката. Лечението се извършва по клинична пътека в болничните заведения.

 

Д-р Калева информира, че в момента се интервюират и вземат проби от хора, за които има информация, че са били в контакт с животни от засегнатите райони – предимно стопани и ветеринарни лекари. Предупредени са и личните лекари да следят за случаи на болестта. От 2005 г. в Сливенско няма хора с бруцелоза.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев