Община Сливен

Наглост! Телефонните измамници се представят за полицейски шефове и искат пари от възрастни хора да им помогнат в разкриване на измами

---
02.08.2017 / 09:49

Поради постъпили обаждания за опити за телефонни измами, от полицията в Сливен предупреждават гражданите да се свържат със свои близки, които живеят сами и разполагат със стационарен телефон, да очакват евентуално обаждане с цел измама. Схемата е „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати”. По тази схема се получава телефонно обаждане от мъж, който се представя за началник в криминалния отдел на полицията.

 

Разговорът започва с въпроси от мнимия полицай дали лицето е получавало наскоро обаждане с една от схемите за измина и обяснява, че разполагат с информация и списък с възрастни хора, набелязани от измамниците, които предстои да станат тяхна жертва. За да се предотврати всичко това жертвата трябва да помогнат на полицията, тъй като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана операция за задържането на престъпниците.

В хода на разговора „мнимият полицейски шеф” заявява на жертвата, че е необходимо без притеснение да предостави наличните парични средства или ценните вещи (в повечето случаи се иска същите да бъдат хвърлени през терасите на жилищата), уверявайки го, че след задържането на телефонните измамници, парите и ценни вещи ще им бъдат върнати. Мнимият полицейски шеф иска от възрастния човек да даде номера на мобилния си телефон, за да бъде в непрекъсната връзка с него, докато на стационарния е зает от измамниците.

И за да бъде всичко по-достоверно, непосредствено след прекъсване на телефонната връзка, жертвата отново получава телефонно обаждане от непознат, който ползва една от класически схеми за осъществяване на телефонни измами или заплашва по най-брутален начин жертвата със саморазправа, ако не изпълни условията.

Възможно е схемата да бъде променена, но искането на пари и ценности остава.

 

По време на телефонната измама жертвата е държана непрекъснато на телефона, като не й се дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема. Възможно е да се поиска да бъдат изтегли пари от банков клон.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев