Община Сливен

Случи се! Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха исторически договор за добросъседство между България и Македония

---
01.08.2017 / 15:18

Премиерът Бойко Борисов подписа историческия договор с Македония. Парафа си под него от страна на съседите положи техният министър-председател Зоран Заев. Преди това се проведоха официалните разговори за контракта за добросъседство. На тях присъстваха Борисов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, транспортният министър Ивайло Московски и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

"Република България и Република Македония показаха отговорност към своите граждани с подписването на този договор", обясни Зоран Заев. "От днес България е още по-голям приятел и съюзник на нашата страна", каза още той.

 

"Можеше ли да не попишем такъв договор? Можеше. Години наред не е подписан. Затова искам благодаря на всички, които работиха активно за подписването на този договор с толкова хубавото име "Добросъседство", заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

 

"Двата меморандума имат голямо значение и за двете страни. За 250 млн. евро е проектът за жп линия между България и Скопие. Трябва да направим така, че едновременно да изградим тази линия на териториите и на двете страни", сподели министър-председателят.

 

"Този договор има смисъл, защото показва, че на Балканите е настъпил мир след този период преди години на войни и хиляди загинали. Ние стигнахме до извода, че мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало", обясни Борисов.

 

"След 10 години резултатите от днешната среща ще бъдат видни и за двете държави. Ние държим на думата си и утре ще бъдем заедно в деня на Илинденско-Преображенското въстание", каза още той.

 

"Още една положителна страна на днешната среща и подписването на договора е фактът, че ние с колегата Заев сме от две различни европейски политически семейства. Какво постигнахме до този момент без договор", попита премиерът на въпрос какво мисли за голямото недоволство в Македония срещу договора.

 

"Критики винаги ще има. Критики имаше и у нас. Много от моите опоненти попитаха защо е нужно. Ще има критики срещу този договор, но той е гаранция за по-нататъшното ни добро взаимодействие", обясни министър-председателят на България.

 

"Този договор не е насочен срещу никого. Той е само за добро и ще ни носи голяма перспектива. Извинявам се на гражданите на Скопие за огромните мерки за сигурност, но така е предвидено. И ние, когато премиерът Заев идва в България, бяхме отцепили улици в София", коментира Борисов.

 

"Договорът нямаше да се подпише, ако не беше куражът на колегата Заев. Този договор дава тон на Европа, че ние можем да бъдем добри съседи. Всичко хубаво за България се е случило, когато бяхме в Европейския съюз. Знам как се изграждаше България по социалистическо време, знам как се изгражда и сега. Защо тогава нямахме метро, магистрали до морето и пречиствателни станции. Защото е скъпо. Бил съм в соцлагера. По-хубаво от Европейския съюз няма. Вижте накъде бягат и младите хора, ако се обърнат на Изток, тогава и ние ще погледнем натам", сподели премиерът.

 

"От войните докарахме Балканите до най-бедното място в Европа. Ние искаме да вървим напред, затова и утре ще празнуваме заедно, защото тук на Балканите всички сме велики - Велика България, Велика Сърбия, Велика Албания, Велика Македония. Затова се докарахме до това положение да сме най-бедният регион в Европа", заключи Борисов

ПИК

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев