Община Сливен

16-то издание на празника "Златна праскова" се провежда в сливенското село Гавраилово

....................
27.07.2017 / 15:19

16-то издание на празника "Златна праскова" се провежда в сливенското село Гавраилово. Събитието се организира от Община Сливен, Министерството на земеделието, храните и горите, кметство село Гавраилово, НЧ "Слънце 1928", Институт по овощарство - град Пловдив, Организация на производителите на праскови "Българска праскова" ООД, Национална служба за съвети в земеделието и се провежда под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

 

Празникът "Златна праскова" започна с приветствие на кмета на село Гавраилово Димитър Андреев. Кметът отбеляза, че въпреки различните периоди на икономическо развитие в страната, производството на праскови в сливенския регион се е развивало и съществувало, благодарение на многогодишните традиции, натрупания опит и усилията на българските земеделци да произвеждат качествена продукция. По думите му, празникът е форма на сътрудничество между традиционните производители и се очертава като двигател на инициативи за развитие на местната общност.

 

"Празникът се превърна във важна платформа за споделяне на добри практики в областта на науката за отглеждане на праскови, както и за финансиране на дейностите на земеделските производители. Целта на днешното събитие е да обедини основните ценности - фолклорното наследство, веселието и всеотдайния труд на хората", каза Димитър Андреев.

 

Кметът на община Сливен Стефан Радев откри събитието и изрази удовлетворението си от провеждането на традиционния празник, който обединява много хора в столицата на Долината на прасковите - село Гавраилово.

 

"Благодаря на кмета Димитър Андреев за енергията, с която поддържа традицията на този истински празник, в който се съчетава и веселието, и българският фолклор, но и участието на производителите на праскови в семинар за обмяна на добри практики, в среща на професионалисти", каза Радев. Той изрази надежда за богата реколта и пожела успех на проявата.

 

Трима души бяха отличени в конкурса за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Конкурсът се проведе за шеста поредна година от Национална служба за съвети в земеделието. В него участваха 10 земеделски производители, отглеждащи прасковени насаждания. На първо място беше отличена Мария Тодорова от село Струпец, на второ място - Димо Димов от село Панаретовци и на трето място беше класирана Джулия Лесева от град Сливен.

 

Проявата продължи със семинар за производители. Проведе се дискусия "Овощарството в България - проблеми и перспективи за развитие", с участие на водещи специалисти от Института по овощарство" - гр. Пловдив. Петя Куманова от Национална служба за съвети в земеделието изнесе лекция на тема "Възможности за подпомагане на младите фермери и малките стопанства по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020г.

 

Празнична програма ще съпътства празника през целия ден. Сред проявите са изложба на участниците в конкурс за любители фотографи на тема "Най-вкусната българска праскова", изложба на рисунки на тема "Праскова", изложба на тема "Прасковата - минало, настояще, бъдеще", демонстрация на правене на сладко от праскови, конкурси и др.

 

В програмата са включени още дискусия и представяне на препарати за растителна защита, посещение на насаждения от праскови, посещение на линия за заготовка на праскови за износ "Българска праскова" и конкурс за приза "Златна праскова".

 

Кулминацията на празненствата е в 20 часа, когато ще започне вечер на певци и музиканти от Долината на прасковите.

 

На официалното откриване на празника "Златна праскова" присъстваха кметът Стефан Радев, заместник областният управител Камен Костов, кметове на населени места, жители и гости на село Гавраилово. Поздравителни адреси бяха изпратени от народните представители Десислава Танева и Галя Захариева.

Още снимки от новината

..................
..................
..................
..................
..................
..................

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев