Община Сливен

Мечка е засечена в балкана над Сливен, съобщават от ПСС

------------------------------------
25.07.2017 / 09:20

Мечка е била забелязана в Балкана над Сливен, съобщи началникът на Планинска спасителна служба – Сливен Николай Сотиров. Животното е било видяно от туристи в местността Гълъбарника на Карандила.

Мечката се придвижвала от Горна лифтена станция към хижа “Карандила“ в участъка до асфалтовия път край Телевизионната кула. Кафявата мечка е най-едрият хищник в България, в планината над Сливен скоро не е било виждано животно от този вид. От ПСС призоваха туристите да внимават и ако забележат животното, да не пресичат пътя му. В случай че все пак туристите се окажат в близост до мечка, трябва да вдигат шум, за да предупредят за присъствието си. Ако вече сме нарушили критичната близост с мечка, трябва да правим само бавни движения и да говорим монотонно и тихо.

При среща с мечка експертите препоръчват да я гледаме в очите. Изчакваме, докато животното се оттегли, или много бавно се измъкваме назад, като не изпускаме поглед от нея и внимаваме да не се спънем, защото падането на земята най-вероятно ще провокира атака.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев