Община Сливен

В село Гавраилово ще се състои 16-то издание на празника "Златна праскова - 2017"

------------------------------------
21.07.2017 / 10:29

В сливенското село Гавраилово ще се състои 16-то издание на "Златна праскова - 2017". Празникът се провежда от 25 до 27 юли, под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите. В проявите ще се включат производители на праскови от цялата страна, специалисти от научни институти, много деца и гости.

 

Официалното тържество е на 27 юли от 10 часа, с приветствия на гости и организатори. На площада пред читалището в селото ще бъде открита изложба и дегустация на праскови. След откриването на празника в салона ще се състои семинар на производители, дискусии и лекции за състоянието на овощарството в страна, проблеми и нови възможности пред младите фермери. Лектори ще бъдат водещи специалисти от Института по овощарство в Пловдив. От 20 часа на площада пред читалището ще започне празничен концерт с певците и музикантите от Долината на прасковите.

 

През целия ден са предвидени изложби на творци от селото, на участниците в конкурс за любители-фотографи на тема „Най-вкусната българска праскова", изложба на рисунки на тема „Праскова", изложба на тема „Прасковата - минало, настояще, бъдеще", както и демонстрация как се прави сладко от праскови. Ще се проведат конкурси, състезания и изложби на самодейци от Гавраилово.

 

Предвижда се посещение на градина с праскови, на линия за заготовка на праскови за износ „Българска праскова”, конкурс за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина.

 

Организатори на проявата са Община Сливен, Министерството на земеделието, храните и горите, кметството и читалище „Слънце 1928” в Гавраилово, Института по овощарство в Пловдив, Организацията на производителите на праскови „Българска праскова” ООД, Националната служба за съвети в земеделието.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев