Община Сливен

5 убити и 40 ранени за 4 месеца по пътищата в Сливенско. Няма загинали деца

...
19.07.2017 / 14:47

През летния период и излизането на учениците в лятна ваканция значително нарастват опасностите за тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши. Децата до 14-годишна възраст пострадват най-често като пешеходци, когато са в игри навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното и поради движение с превишена и несъобразена скорост на водачи в населените места; децата и юношите от 10 до 17 години - като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди; 15-17-годишните загиват и получават травми най-често като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи. През последните години е високо нивото на аварийността с неправоспособни водачи, включително с непълнолетни юноши. Често важна съпътстваща причина за злополуките е липсващият родителски контрол над децата и юношите.

Друг сериозен проблем, от който следва високо ниво на пострадалите при ПТП в страната, е неизползването на обезопасителните колани от преобладаващата част от пътниците на задните седалки в автомобилите, както и на обезопасителни системи за превоз на деца.

По отношение на една от уязвимите групи участници в движението през лятната ваканция на 2016г. (от 01.06. до 31.08.) няма загинали деца до 17 години, ранени са 7 вследствие на настъпили общо 6 тежки пътно-транспортни произшествия (ТПТП). 4 от ранените деца са били пътници в леки автомобили, 2 са пешеходци, а 1 е водач на велосипед.

Статистиката по общини е следната:

На територията на община Сливен: Настъпили са общо 4 ТПТП с 4 ранени деца: 1 водач на велосипед, 1 пътник в лек автомобил и 2 пешеходци.

На територията на община Нова Загора: Настъпили са общо 2 ТПТП с 3 ранени деца, които са били пътници в леки автомобили.

На територията на община Котел: Няма регистрирани ТПТП с участието на деца за отчетния период.

На територията на община Твърдица: Няма регистрирани ТПТП с участието на деца за отчетния период.

 

Разпределени по месеци най-много ТПТП са станали през юли-3 с 4 ранени, юни-2 с 2 ранени и 1 ТПТП през август с 1 ранен.

Като място на настъпване на ПТП:

1. АМ”Тракия” км 234+600 – общ.Нова Загора

2. Път I-6 км 393 – общ.Сливен

3. Път III-662 км 2+500 – общ.Нова Загора

4. с.Жельо войвода, ул.”Съби Димитров” – общ.Сливен

5. гр.Сливен, кв.”Клуцохор”, ул.”Патриарх Евтимий”

6. гр.Сливен, кв.”Дружба” до бл.20

 

От 01.06. до 31.08. 2016г. на територията на ОДМВР-Сливен са настъпили общо 355 ПТП, от които 46 тежки с 5 убити и 70 ранени.

От началото на 2017г. до края на месец април на територията на ОДМВР-Сливен са настъпили общо 261 ПТП, от които 36 тежки с 5 убити и 40 ранени.

На територията на област Сливен през първите четири месеца на 2017г. (от 01.01. до 30.04.) няма загинали деца до 17 години, ранени са 7 вследствие на настъпили общо 7 ТПТП. 2 от ранените деца са били пътници в леки автомобили, а 5 са пешеходци.

Статистиката по общини е следната:

Сливен: 4 ТПТП с 4 ранени деца: 2 пътници в леки автомобили и 2 пешеходци.

Нова Загора: 2 ТПТП с 2 ранени деца: пешеходци.

Котел: 1 ТПТП с ранено 1 дете – пешеходец.

Твърдица: Няма регистрирани ТПТП с участието на деца за отчетния период.

 

Разпределение на ПТП по месеци:

Януари – 2 ТПТП с 2 ранени

Февруари – 0 ТПТП

Март – 2 ТПТП с 2 ранени

Април – 3 ТПТП с 3 ранени

 

Място на настъпване на ПТП:

1. гр.Сливен, бул.”Стефан Караджа” – локалното платно

2. гр.Сливен, бул.”Генерал Скобелев” 5

3. гр.Сливен, ул.”Г.С. Раковски”

4. гр.Сливен, кръстовище бул.“Г. Данчев” и бул.“С. Стамболов”

5. гр. Нова Загора, к-ще на ул.”Ал. Стамболийски” и ул.”П.Бакалов”

6. гр. Нова Загора, ул.”Божур”

7. общ. Котел, път II-48 км 61+400

 

След анализиране на причините довели до тежките пътни произшествия с участието на деца е установено, че всички са настъпили по вина на водачите на МПС, като нарушенията са отнемане на предимство, несъобразена скорост и неправилно завиване. Най-опасните места с висока концентрация на ПТП са уличните пътни участъци и кръстовища. Фактори са неизползването на предпазни колани на задните седалки, непоставянето на предпазни каски при управление на двуколесни превозни средства и липсата на обезопасителни системи за превоз на деца.

През юли и август са предвидени специализирани операции по безопасност на движението със засилен контрол насочен към неправилното движение на пешеходци и велосипедисти, контрол на детските обезопасителни системи, поставянето на каски и на колани от пътниците на задните седалки на превозните средства.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев