Община Сливен

Румен Радев в изолация - нито един президент не го прие за среща. Прочу се само покрай червената рокля на жена си

------------------------------------
12.07.2017 / 09:31

Недоволен се завърнал българският президент Румен Радев от странстванията си в чужбина през последните 5 дни, научи ПИК. Държавният глава останал с нулева легитимация в световната политика, въпреки напъните си да блесне сред световните лидери на срещата на високо равнище в Полша.

Бившият пилот не успял да се срещне с нито един свой колега на четири очи, да не говорим пък с американския си колега Доналд Тръмп.

Именно с тази цел той е направил всичко възможно да присъства в Полша за срещата на върха на държавите, участващи в инициативата "Три морета" и опитал какво ли не, за да бъде допуснат до аудиенция.

Амбицията му била да си уреди макар и кратка двустранна протоколка с Доналд Тръмп, но в крайна сметка успя да се похвали само с обща снимка за спомен с лидерите след края на форума, чиято основна тема бе енергетиката в региона. Инициативата "Три морета" е с цел политическо и икономическо укрепване на връзките между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

„Той е единственият президент, който не бе приет дори за една кратка протоколна от никой от присъстващите лидери. Легитимацията му в световната политика е нулева“, коментират анализатори, според които българският президент няма да успее да се измъкне от международната си изолация заради разнопосочните сигнали, които дава в изявленията си. В България Радев говорел проруски, за да се хареса на електората на БСП, а навън се опитвал да се сближи със западните лидери и се държал проевропейски.

В крайна сметка от антуража на президента се опитали да го срещнат поне с френския му колега Еманюел Макрон, но новият френски държавен глава не намерил време за нашия. Последното било прието особено тежко от Радев, защото само преди месец Макрон посрещна премиера Борисов като крал в Елисейския дворец.

Така окончателно се затвърдила външнополитическата изолация на президента, който всячески се опитва да измести премиера Бойко Борисов от ролята му на дипломат №1 на България. За разлика от президента, министър-председателят и лидер на ГЕРБ от години е сред най-уважаваните европейски лидери и е приеман навсякъде в чужбина с особена почит и уважение, а с много от световните лидери е буквално на „ти“.

Това се видя и преди две седмици на срещата му на четири очи с Меркел, и преди това с Макрон, които го посрещнаха с почести. И преди месец в Турция, а и отново вчера в Истанбул, когато Борисов бе настанен от протокола по нареждане на Ердоган плътно до него на всички разговори на Световния петролен конгрес, на който присъстваха куп други лидери.

На този фон резилът на Румен Радев е още по-голям. Но визитата му из Европа все пак не остана съвсем незабелязана и бе отчетена от някои чужди медии – отново благодарение на спътницата му Деси Радева, която вече се превърна в синоним на лош моден вкус. Първата ни дама буквално шашна протокола и журналистите с избора си на облекло и покрай нейната яркочервена рокля, с която лъсна като огромно ярко петно на фона на сдържаните тоалети на другите съпруги, накрая бе забелязан и Радев. „ПИК”

 

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев