Община Сливен

Възрастна сливенка с влошено здраве продължава да се бори за Хамам баир

------------------------------------
12.07.2017 / 09:15

Пенка Саръмова от Сливен се е заела с трудната задача да инициира подписка с цел искане възстановяването на стълбите, които водят до паметника на Хамам баир. Дотук с помощта на доброволци са събрани над 1500 подписа на граждани. Подписката сливналийката ще представи пред ръководството на Общината в уречени дата и час, за което научихме от нея.

 

„Стълбите се рушат. Тежко е състоянието при втория завой зад бившата Лимонадена фабрика. Срутвания има и след този участък в посока хълма.Притеснително е, че ще се прекъсне маршрута, а това място е предпочитано за спортуващи младежи и възрастни, както и за отдих“, коментира пред „Наблюдател“ Саръмова.

 

След тежко и продължително боледуване, Пенка Саръмова започва редовно да изкачва Хамам баир за здраве. Така се натъква на проблемните зони. Разбира, впоследствие, че проблемът стои не от месец, два, а от години и се решава, въпреки влошеното си здраве да инициира подписка за възстановяването на стълбите, които водят до върха. В хода на търсене на подкрепа тя се натъква, както на инакомислещи и смели граждани, така и на откази, породени от различни причини и предразсъдъци. Едно от притесненията на гражданите е, дали подписите и данните им ще отидат по предназначение. Второто притеснение е, ако се възстановят стълбите, местността да не се превърне в свърталище на наркомани. Третото притеснение е, да не се застрои хълма със заведения и частни имоти. Най- тревожно, обаче е било изказването на група младежи, които са заявили, че Хамам баир заради паметника бил собственост на определена партия и ако имали възможност щели не да подкрепят подписката, а“ да изгорят целия Хамам баир“.

 

Последното ме наведе на мисълта, доколко сме се опорочили, че да определяме един хълм, забележителна част от Сливен и от България като „партиен“ заради паметник, който е част от историческото ни наследство, независимо на каква тема.

 

Пенка Саръмова апелира към гражданите на Сливен, ръководството на Община Сливен, към неправителствените организации, медии и младежки организации да и помогнат в инициативата, с която се е заела. Тя е с влошено здраве, но въпреки това е твърдо решена да доведе делото до край и „да се пребори за Хамам баир“, за да имат възможност и възрастни, и млади да спортуват или посещават местността.

 

Пенка Саръмова държи малка книжарница на ул. „ Баба Тонка“5 в Сливен. Всеки делничен ден тя отваря в 10.00 часа до 13.30 часа и от 16.00 часа до 18.30 часа. Била е дългогодишен служител в Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен. Знаете къде да я намерите, ако решите, че каузата и си струва в името на Сливен!

 

 

Бел.авт.:

Как ще продължим? Как ще поправяме , решаваме, градим и надграждаме в настоящето , а и дори в бъдещето, ако не живеем в мир с миналото и не го приемем такова, каквото е? "Наблюдател"

 

Александра Иванова

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев