Община Сливен

Участие на акад. д-р Иванка Денева в Национална конференция за Левски в столицата

------------------------------------
11.07.2017 / 13:07

По инициатива на ръководството на Българската академия на науките и изкуствата в София бе организиран националният научен форум, посветен на непреходното дело на Апостола на свободата. Събитието е част от националните прояви в столицата и страната във връзка със светлата годишнина: 180 г. от рождението на създателя на мрежата от революционни комитети в Българско, насочени за добиване свободата на съотечествениците ни и възвръщане на държавността. В него бяха поканени за участие видни учени: историци, писатели и литературоведи от научните звена и творческите центрове на Академията и от висшите учебни заведения в България – с изследвания, научни приноси и художествено претворяване на образа и идеите на Васил Иванов Кунчев (Левски).

Научната конференция в София под наслов: „Живот и дело на В. Левски” бе проведена в голямата зала „София” на Българския червен кръст с участието на изследователи и общественици и ръководена от дописен чл., доц. д-р Стоян Танев (член на Българската академия на науките и изкуствата –София, и почетен професор в Шуменския университет „Константин Преславски”), който прочете въвеждащо слово за възгледите на съвременните български историци по възлови моменти от житието и делото на Апостола.

С особен интерес бе посрещнато изследването на акад. проф. дин Пламен Павлов (Българска академия на науките и изкуствата - София, председател на Световния парламент на българите към Асоциацията на българите по света; препод. във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”), който сподели свои проучвания по редица дискусионни моменти в историческата наука, свързани с факти от житието, революционното дело, личностните качества и кончината на Апостола.

Акад. д-р Иванка Денева (Българска академия на науките и изкуствата – София) участва с документално-художествен текст за ролята на В. Левски и връзките му с родолюбивите деятели за изграждане на комитетската мрежа в Сливенско; за подходите в привличане съмишленици на делото и съдбата на участниците (исторически и фикционални лица) след трагичните събития по време на Априлското въстание.

Доц. д.н. Ивайло Хр. Христов (Университет за национално и световно стопанство – София) поднесе доклад за системата на В. Левски при събиране на средства за комитетите в Българско и за финансовото обезпечаване патриотичното дело на освобождението, акцентирайки в своеобразна „психограма” и върху високите нравствени достойнства на Апостола, изявяващи неговата спестовност, отчетност, алтруизъм и отдаденост на голямата народна кауза.

Марин Кадиев (академик в Българската академия на науките и изкуствата), говори по въпроси като „религиозността на Левски”, за характера и развоя на съдебния процес срещу него, както и за необходимостта от целенасочено обществено възпитание на съвременните млади хора и учащите се днес – следовници на идеалите на Апостола.

Ръководителят на научната конференция доп. чл., доц. д-р Ст. Танев правеше обобщение на основните тези и акценти след всеки доклад от участниците, подчертавайки и приносите на авторите по конкретния проблем и основната тема на форума. Следва да се отбележи всеотдайното участие с разнообразни изяви на акад. Кадиев в дейността на Българската академия на науките и изкуствата по честване на юбилейната годишнина на Левски: с изнесени лекции в Славянското дружество в София и в Народната библиотека „Иван Вазов” в Пловдив.

След научната конференция в БЧК в столицата участие в последвалата дискусия взеха членовете на Българската академия на науките и изкуствата: акад. д-р Маргарита Каменова (гл. научен секретар), акад. проф. д-р Боян Лалов, акад. Валентин Стамов, както и М. Кусева и др. Докладите за делото на В. Левски от проведения форум ще намерят публикуване в многопрофилното издание на Академията – сп. „Летописи”(т. бр. 2, 2017.)

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев