Община Сливен

Област Сливен е на дъното с 588 лв. на човек усвоени евросредства до 30 юни 2017 г.

------------------------------------
08.07.2017 / 10:20

588,30 лв. на човек са усвоените средства по европроекти в област Сливен към 30 юни 2017 г. по данни на Института за пазарна икономика. Така областта се нарежда на предпоследно място след Перник, където сумата е 440,7 лв.

8 769 197 329 лв. или 1 230 лв. на човек от населението са реално изплатените средства по оперативните програми в България към 30 юни 2017 г., показва обобщението на ИПИ.

 

При съотнасяне на усвоените суми към населението столицата отново е начело с 2 455 лв. на човек, следвана от Габрово с 2 365 лв. и Бургас с 1 364 лева.

 

Данните по общини показват, че сред 265-те български общини най-много средства спрямо местното население са усвоени в община Банско – над 6 000 на човек от населението. Най-малко пък са разплатени в община Ямбол – под 30 лв. на човек от населението. Десет са общините с усвоени под 100 лв. на човек, а в 13 общини средствата надхвърлят 3 000 лв.

 

Най-големите проекти, финансирани по оперативните програми до момента, са за метрото в София, отсечки от магистрали и пътища, както и пречиствателни станции в различни точки на страната.

Според експертите на ИПИ в същото време хиляди проекти на общинската администрация се фокусират в правенето на градинки, облагородяване на общински обекти, козметични ремонти на сгради и съоръжения. Проблемът обикновено е, че при ограничен административен капацитет и преследване на краткосрочни цели (до следващите местни избори), общините често се налага да избират дали да кандидатстват за европейски проект или да търсят реални инвестиции.

 

Търсенето на инвеститори е дългосрочен и трудоемък процес с неясен шанс за успех, но пък води до реално развитие на местната икономика. Нерядко е свързан и с разходи за общината (изграждане на инфраструктура, например), без да носи особени приходи в общинския бюджет поради продължаващата липса на фискална децентрализация. В същото време изпълнението на европейски проекти води директно до бърз и видим за гражданите (избирателите) резултат - хубава градинка, например – и дава възможност за допълнителните възнаграждения на общинските служители.

 

Подобно противопоставяне нерядко е за сметка на дългосрочното развитие на отделните общини. В свои предишни изследвания ИПИ доказа, че няма статистическа значима връзка между подобряването на благосъстоянието в областите, от една страна, и усвоените от тях евросредства, от друга. "Сливен Нюз"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев