Община Сливен

Преброиха българите в "Другата България" - станали повече от 8 милиона

------------------------------------
07.07.2017 / 15:29

Реално извън пределите на България постоянно или по 5 - 6 месеца в годината живеят между 8 и 9 млн. души, или повече от населението в страната. Това обяви пред Би Ти Ви Петър Харалампиев, председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

 

Той припомни, че има няколко големи миграционни вълни - след Освобождението от турско робство, след Втората световна война, след 1989 г. Има второ и трето поколение българи, родени зад граница. Дали се чувстват българи и дали учат български - зависи от семейството и традициите, посочи Харалампиев.

 

В момента има над 1000 организации на българите в целия свят, свързани със запазване на културата и идентичността, каза шефът на агенцията за българите зад граница. Много от тях са свързани с фолклорни групи, уточни той. Най-компактните маси от българи са в Германия и Испания. По официални данни - хората, които са се регистрирали, в Германия живеят над 220 хил. наши сънародници, в Испания - над 140 хил. Извън тази официална статистика те са много повече, допълни Харалампиев. В Германия реално са около 370 хил. българи, а в Испания - около 220 хил. Във Великобритания официално живеят около 170 хил. българи, а реално - около 300 хил. души.

 

Само в Европейския съюз им над 1 млн. българи в момента. Някои се завърнаха през последните години заради кризата в някои държави от Европа, но и много нови заминаха, за да учат в чужбина, каза още Харалампиев. В момента има над 30 хил. български студенти в страните от ЕС.

 

В САЩ официалните данни са за 300 хил. наши съграждани, на в действителност са много повече. Най-компактната общност е в района на Чикаго - там неофициално живеят 200 хил. българи. Големи български общности има и в Лос Анджелис и в Ню Йорк. В САЩ има и по-стара миграция - хора, преселили се там след Балканските войни. Втората вълна е след Втората световна война, а третата - след 1989 г. Канада е модерна дестинация за миграция в по-новите времена. В момента към Канада изтичат най-много българи като процент от мигриращите.

 

Украйна пък е сред историческите области, населени с българи. Има много българи от смесен брак и част от тях не се самоопределят като българи. Там не се гледа с добро око на малцинствените общности. Голяма група има в Бесарабския регион.

"Фактор"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев