Община Сливен

Областни и общински лидери на АБВ обсъдиха в Сливен актуалната политическа обстановка в страната

------------------------------------
07.07.2017 / 12:57

Ниският изборен резултат в предсрочните парламентарни избори за партия АБВ е загуба и за ценностното в държавата. Партията имаше амбицията да бъде градивна и консолидираща позитивни политически действия партия. С участието си в 43-то Народносъбрание, с отговорността в изпълнителната власт, с готовността на натоварените с държавни функции свои представители, АБВ защити доверието на избирателите и обществото, обещанията си при своето създаване и при участията си в избори, оправда очакванията на сериозни групи български граждани. Това е позицията на Областната и общинска организация на Политическа партия АБВ- Сливен за актуалната политическа обстановка в страната. На провелото се заседание на политическия съвет областните и общински лидери заявиха, че местната власт не е реален изразител, проводник и защитник на интересите на сливенските избиратели. Пренебрегването на основополагащи принципи за успешно местно самоуправление оскъпяват цената на провеждани инвестиционни, образователни, социални и културни политики.

 

Публичният диалог на властта с гражданите, а и с редица представители на различни организации, изпълняващи дейности съобразно правомощията на местната власт, свидетелстват за трудности в дефинирането отговорности на общинска власт за развитие на сливенското общество, на града и общината като цяло. Погрешната местна данъчна политика, прокарването на решения в местния парламент, оскъпяващи живота на голямата част от гражданите на Сливен доказват липсата на обективен, задълбочен, критичен анализ, но и градивен подход за връщане достолепието на хората от града, на самочувствието на гражданите от Сливенска община. „Не случайно равносметката за ниво на заетост и безработица, на доходи и инвестиции, на резултати от ученическите годишни оценявания продължават да будят тревога, по която озадачаващо липсва каквато и да е публична дискусия. А това пък е знак за примирение, за безпомощност, които логично хранят разширяваща се тревога за обозримото бъдеще на Сливенския край! А точно

това е дългът на избраните органи на местната власт!”, добавят още местните лидери. АБВ в Сливен не се разглежда единствено като критик или констатор на състояние. Те са категорични, че ще направят всичко възможно, според силите и възможностите на хората, които споделят нашите ценности и отговорности да влияят върху възстановяването на градивния ход на провежданата местна политика. Има поредица от реални доказателства за солидната роля, която АБВ успя да заеме с поведението си в българския Парламент, с действията си в осъществяване социалната политика на правителството,по това време - отговорност на вицепремиера Ивайло Калфин, с професионализма на другите представители в структурите на министерства и областни администрации на страната.

 

„Тази равносметка за постигнатото, както и тенденциите в политическия живот на страната след последните избори ни дават основание да оценяваме настоящето и бъдещето на партия АБВ като обективна необходимост за доброто на страната ни”, отчитат още от местните структури.

АБВ е създадена с дълбоко осъзната мисия - за разум и публичност в политическия диалог, за експертност, принципност, висока степен на съгласие при изпълнението на национални отговорности, прозрачност в работата на политически и институцио- нални структури, ликвидиране на задкулисието в държавата, безкомпромисност срещу корупцията и злоупотребата с власт, за реформа на съдебната система с възстановяване доверието в нея чрез справедливо и честно правораздаване.

 

Всички те са определящото, дори неотложно условие за качествена промяна в резултатите от проевропейската политика на държавата ни.

 

Изминалите 10 седмици от работата на новите следизборни институции, са предпоставка за нова тревога по компетентността на коалиционното правителство, както и по целите и мотивите в провежданата защита" на национални приоритети от него. Темите от ежедневието ни карат да се безпокоим, че в редица случаи те не са подчинени на интересите на огромната част от българския народ, а на конюнктурните "хора от властта" днес... Нежеланието да се води борба - като държава, днес и сега - със спада на външните инвестиции, намалянето износа на български стоки, неспиращият "износ" на хора за чужди трудови пазари, разширяваният обхват на корупционни практики (вече и в институции на българската духовност), злоупотребите с национално богатство - преобладаващата ниско-технологична българска икономика, съсипването на българската гора, забавените темпове на развитие на конкурентно българско земеделие, все по-ниското равнище на грамотност в българското училище, а и качеството на висшето образование, отпадането ежегодно на нарастващ брой ученици, задълбочаващи се демографски и междуетнически проблеми - с надигащ се до неподозирани и подценявани измерения национален ромски въпрос. И това далеч не са всичките щети, с решаването на които, в условия на национално съгласие, трябва да постигнем ускорено позитивни тенденции...

 

Парламентарната опозиция може да играе важна роля за по-високо качество на законодателна дейност, за изпълнение на приоритетите, за управление на публичния ресурс, за контрол върху корупционния риск. Без да сме излишно взискателни, през изминалите повече от 2 месеца двукратно по-многочислената парламентарна група на основната опозиционна партия регистрира значително по-малки резултати от демонстрирания през предходния парламентарен мандат. Продължаващите вътрешно-партийни проблеми, подценяването на градивен диалог в левицата, субективи зирането на важни политически решения, компреметирането на разпознаваеми лица сред партиен елит смаляват политическите възможности на опозицията,разколебават доверието, свиват вярата в постижимостта на национално-отговорната цел-сваляне вредното, с тежки и трудно попрвими последици, заради професионален, нравствен и политически дефицит, мнозинство на "ГЕРБ и "патриоти"" .

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев