Община Сливен

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски участва в среща, организирана от МРРБ

------------------------------------
07.07.2017 / 09:40

На 06.07.2017 г. областният управител на Сливен Чавдар Божурски, в качеството си на председател на асоциацията по ВиК, участва в среща, организирана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

Малина Крумова – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, и областните управители дискутираха предизвикателства пред реализирането на приоритетите във ВиК-отрасъла, както и бъдещето на цената на водата.

 

„Ключово е да имаме единно разбиране по отношение съдържанието на ВиК-отрасъла и реформата в него. Когато стане въпрос за цена на водата, става въпрос за съществените инвестиции, от които тя зависи“, отбеляза на срещата Крумова. „В момента сме достигнали такъв етап на изпълнение на реформата, който изисква активни действия както от страна на държавата, така и на асоциациите по ВиК“, допълни още тя.

 

По думите на заместник-министър Крумова се разработва цялостна стратегия за финансиране на отрасъл ВиК, за да стане той устойчив във времето, да се самоиздържа, а не само да разчита на безвъзмездно финансиране. Елемент на стратегията е да се създаде финансов механизъм за инвестиционните нужди в малките населени места. Реинвестициите във ВиК-инфраструктура трябва да се финансират през цената на водата, но първоначално средствата трябва да се вложат от държавата. Планира се такъв фонд, който да покрие нуждите на малките населени места между 2 и 10 хил. души, защото в момента те са „бели петна“ на картата, защото няма да получат европейски средства. Има няколко варианта за финансиране им – от държавния бюджет, който ежегодно отделя средства за ВиК-проекти, както и по линия на ПУДООС. Тези два инструмента са използвани и досега, но се предвиждат и други източници за финансиране на сектора.

 

От страна на министерството беше предложено асоциациите по ВиК да дадат предложения за промяна в законодателството по отношение на ВиК-отрасъла с цел оптимизиране на прилагането му. Посоката е консолидация, стратегическо планиране на инвестициите, ефективност при изграждането им и предоставяне на ВиК-услуги с добро качество.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев