Община Сливен

На 9 юли БНТ ще излъчи моменти от Фестивала на котленския килим

------------------------------------
04.07.2017 / 06:16

В неделя (9 юли) от 17:00 часа предаването „Пътувай с БНТ 2” ще излъчи най-интересните моменти от второто издание на Фестивала на котленския килим. Тридневният празник в град Котел привлече килимари и майстори на занаятите от цяла България.

 

Близо 10 хиляди гости от страната и чужбина събра балканското градче в дните на фестивала, който се провежда под мотото „Живият огън на традицията - символ и ритуал”.

 

Посетителите имаха възможност да гледат на живо как се тъкат прочутите котленски килими, а по-сръчните можеха и сами да се включат в създаването им.

 

Празникът на котленския килим е и място за демонстрация на кулинарните умения на майсторите от четирите основни етноса в региона - българи, каракачани, роми и турци. На специално обособени места в парк „Изворите”, където се проведе фестивала, гостите се запознаха с бита, начина на живот и характерното облекло на различните етнически групи.

 

Акцент в програмата беше концертът на Теодосий Спасов - почетен гост на събитието и възпитаник на котленското фолклорно училище. Възстановка на русалийски ритуал и оригинален нестинарски танц допълниха богатата фолклорна програма.

"Канал 6"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев