Община Сливен

В новозагорското село Новоселец се проведе обичай „Зажънване”

------------------------------------
29.06.2017 / 20:38

Жътвеният сезон започна в новозагорското село Новоселец. Жителите на селото избраха традиционния ритуал да се извърши в ранното утро на 29 юни, в който Православната църква почита Светите славни и прехвални апостоли Петър и Павел – Петровден. Този ден народът ни свързва винаги с жътвата, с младите животни и първите плодове – ябълки петровки, както и с големите Петровски събори по села и градове. Обредите и ритуалите, които се извършват на този ден, предпазват от огън и пожари.

Кметът на селото Силвия Александрова посрещна жътвари и гости с „Добре дошли”, след което ги прикани да се присъединят на възстановка „Зажънване”. Всички присъстващи се отправиха към полето начело с чорбаджията на нивата, който потегли на впрегната каручка с кобила и малкото й конче, а жътварките, младите невести и децата, вървяха след него с песен на уста:

 

 

 

В село Новоселец ида

Жътва да видя

Погледни на горе

Погледни надолу

Ниви се жълтеят златен клас люлеят

Комбайнери млади да сте живи здрави

С пот на челата жънете нивята!

 

Те носеха кошница с храна и вода, а децата - хлебна пита и сол за берекет и да нагостят всички дошли да споделят възродената традиция итуалът „Зажънване” започна с водосвет и освещаване на курбан за здраве и берекет, след което нивата бе поръсена със светена вода, за да са пълни хамбарите през зимата. В жаркия юнски ден жени, мъже и деца, навлязоха в пшеничената нива. Със сърп в ръка, пременени в народни носии, председателят на ОбС - Нова Загора Георги Николов и заместник-кметът на Община Нова Загора Ивайло Енев с усмивка и благословии за богата реколта се включиха във възстановката на един богат, интересен и красив обичай – „зажънване на първи сноп”. Г-н Енев отправи поздрав към кмета на селото Силвия Александрова от името на кмета на община Нова Загора – Николай Грозев, като пожела успешна и богата жътва за всички земеделски стопани в землището на с. Новоселец и територията на общината.

Засвистяха сърпове и паламарки, въздухът се изпълни с ухание на знойно лято и прясно окосена пшеница. Бялнаха се ръчениците на жените, с тъкани кърпи на възел до тях се подредиха мъжете. На трапезата със сламена подложка и шарена народна черга бяха наредени вити баници, топли погачи и стомни със студена вода. Всяка ръкойка беше повод за красиво пожелание годината да е плодородна. Надвити от жегата и умората жетварите често повдигаха стомните със студена вода поднесени от най-малките помагачи. Докато събираха сноповете с пот на челото, жътварките даваха тон за поредната народна песен, която протяжно се носеше през полето като спомен от едно далечно и скъпо време. След първите три снопа, по стар обичай, жътварите се спряха за благословията на стопанина. Първият сноп беше изправен и обърнат с класа на изток, към изгрева на слънцето. Вторият и третият сноп стопанинът върза на кръст, сложи калпак над тях и започна да нарича: „Тази пара я давам за Господ Бог, тази я давам, за да има челяд в селото, а тази пара я давам за берекет и благополучие”.

Обичаят „Зажънване” завърши с кръшни хора, а звука от комбайната, даде сигнал, че същинската жътва започва. Ритуалът бе пресъздаден по стара българска традиция от самодейците от ПК „Изгрев”, предавана от поколения наред. Възстановката цели да си припомним как са работили нашите предци с неуморен труд, любов към родното и песни, носещи се из житните ниви. Цялото пресъздаване на обичая се превърна в колорит, който върна спомена за отминалите времена.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев