Община Сливен

Пет чешми на Карандила са проверени, две са с отклонения

............
29.06.2017 / 18:55

Пет проби от чешми и извори в местността Карандила бяха изследвани в лабораторията на „В и К“ – Сливен, по съвместната инициатива на фондация „Старият бряст“ и водното дружество. С отлични физикохимични и микробиологични показатели е водата от чешмите на Долна лифтена станция, в края на Хайдушката пътека - под хотел „Карандила“ и при фурната на Карандила. С отклонения от микробиологичните норми е водата от извора Куш бунар и от чешмата Златко чорбаджи в местността Равна река. Освен колиформи над допустимите норми, водата от Кушбунар съдържа и наднормен манган 62 милиграма на литър, при допустими 50 милиграма.

Отклоненията в микробиологията са резултат от човешка дейност и биологично замърсяване от хора и животни, каза инж. Мария Добрева, ръководител на направление „Пречистване“ във „В и К“ – Сливен. Тя уточни, че това са моментни проби от 27 юни. Изследването на всяка горска чешма ще бъде четирикратно, през всеки сезон, за да се добие окончателна представа за годността на водата за пиене. Председателят на фондация „Старият бряст“ Стефан Стефанов допълни, че идеята е да се събуди обществената грижа и не само да се констатират фактите, но, при изследване с лош резултат, да се търсят причините за замърсяването и мерки за изправяне на проблема.

Вече е намерен начин за решаване на проблема Със замърсяването на водата от Тодоровото аязмо. Първата проба, взета преди 10 дни от чучура, беше с отклонения в микробиологията - наличие на колиформи над допустимата норма. Втората проба, взета от извора на Тодоровото аязмо на 27 юни, показа отлични физикохимични и микробиологични резултати, което означава, че замърсяването е по тръбата от каптажа към чучура и при подмяната й, проблемът може да бъде решен. Стефан Стефанов припомни ангажимента, поет от ктиторите на новия православен параклис, да финансират ремонтните дейности.

От списъка с 30 горски чешми, вече са проверени и изследвани 10. Опазването от замърсяване на обществените чешми, които са посещавани от много граждани, е добре да приемат присърце и многобройните им гости и туристи.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев