Община Сливен

Намаляват пътнотранспортните произшествия в област Сливен

------------------------------------
29.06.2017 / 15:59

На 29.06.2017 г. под председателството на областния управител Чавдар Божурски се проведе заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.

 

Гл. инсп. Илиян Николов – в.д.п. началник на Сектор „Пътна полиция“, направи анализ на състоянието на безопасността на движението по пътищата на област Сливен от началото на 2017 г. досега. Наблюдава се намаление на общия брой пътнотранспортни произшествия /ПТП/ с 203 броя, тежките ПТП са с 5 броя по-малко, убитите са с 3 повече, а ранените са с 30 по-малко спрямо първото полугодие на 2016 г. В периода 01.01 – 28.06.2017 г. са станали 383 ПТП, от тях тежките са 75 с 9 убити и 89 ранени.

 

В населените места са регистрирани 252 ПТП с 1 убит и 52 ранени. Извън населените места има 131 ПТП с 8 убити и 37 ранени. Анализът показва, че ПТП в населените места са двойно повече от тези извън тях, но поради по-високата скорост на движение извън населените места броят на убитите е значително по-висок. Най-много ПТП са настъпили по второкласните пътища, докато броят на ранените е най-висок по третокласните пътища /16 души/, а най-много убити има на първокласните пътища /4 души/.

 

Според вида на ПТП най-много ранени има при блъскане на пешеходец - 14. Най-много ПТП са настъпили през месец април, докато броят на убитите и ранените е най-голям през месец юни. 369 ПТП са настъпили по вина на водачите на МПС. Традиционно най-много ПТП /62/ са настъпили поради несъобразена скорост, като в следствие на това има най-висок брой ранени - 14. В следствие употребата на алкохол от водачи МПС са настъпили 24 ПТП.

 

От „Пътна полиция“ продължават с мерките за подобряване на пътнотранспортната обстановка и намаляване на броя на ПТП, като в допълнение са предприети и специални мерки за периода на летния сезон.

 

По време на заседанието беше приет Отчет за изпълнението през 2016 г. на мероприятията от Плана за действие за изпълнение на Областната стратегия за подобряването на безопасността на движението по пътищата.

 

Членовете на комисията гласуваха и Плана за действие за изпълнение на стратегията за 2017 г. Съвместно с общините, РЗИ, РУО, БЧК, ОД на МВР и Областно пътно управление се планират мерки, насочени към подобряване на организацията и управлението на движението по пътищата; повишаване на знанията и уменията за безопасно поведение на участниците в пътното движение и на засилен контрол във връзка с безопасността на движението по пътищата; подобряване техническото състояние на пътната инфраструктура; обезопасяване на районите около училищата; ремонт на уличната мрежа; освежаване на съществуващата хоризонтална маркировка и полагане на нова, там където условията на движение го изискват.

 

В допълнение членовете на Комисията решиха да предложат на кмета на община Сливен да се преразгледа начинът на паркиране и организацията на движение в района на кръстовището между „Цар Симеон“ и „Цар Освободител“ с цел избягване на големите задръствания в този район, възпрепятстващи бързото предвижване на автомобили със специален режим на движение. Беше решено още да се настоява за монтирането на светофарна уредба на същото кръстовище при първа финансова възможност.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев