Община Сливен

От "ВиК" алармират за масово разхищение на вода в някои сливенски села

------------------------------------
29.06.2017 / 12:23

В сливенските села водата за пиене масово се разхищава, алармират от „В и К“ – Сливен. Драстични са примерите в ромските махали на Крушаре, Гергевец, Самуилово, Селиминово, Тополчане, показа последната проверка. На много места ежедневно се появяват незаконни прикачвания към водопроводната система, за напояване на чушки, домати, тикви, картофи и царевица от частни бахчи и градини. Това е причината, в лятната суша, високите части на селата вечер да остават без вода или с намален дебит, коментира началникът на сливенския селски район във

„В и К“ Гено Пенков.

Екипи на водното дружество ежедневно разкачват прокопаните нощем незаконни връзки в селата, които след време се появяват отново, на друго място. Полицейските разследвания трудно установяват виновници.

На места ромите са заградили незаконно пътища и терени с водопроводи и затрудняват достъпа на В и К-службите до системата.

В селата от равнинната част на общината водата се доставя с помпи, изразходва се голямо количество електроенергия, за която „водното дружество плаща големи суми. На фона на големите водни и финансови разходи, събираемостта в ромските махали е минимална. Към този момент дълговете на 44-те сливенски села към „В и К“ - Сливен се изчисляват на над 1 800 000 лева.

Най-големи длъжници са Крушаре, Селиминово, Тополчане, Самуилово, Гергевец, Горно Александрово, Злати войвода, Младово, Чинтулово.

Както вече предприе конкретни действия в районите с неизрядни платци, „В и К“ – Сливен ще започне спиране на водата на длъжниците и в село Крушаре, които са натрупали борчове за над 255 000 лева.

Прекъсването на водоснабдяването им се предшества от уведомителни писма с 14-дневен срок за плащане. Кметът на Крушаре Димо Станков е поел ангажимент за свикване на събрание на длъжниците, на което ще се разяснят проблемите и последствията.

Прекъсване на нередовните абонати в Сливенска област ще бъде предприемано всяка седмица в различни населени места, след уведомление, заяви управителят на „В и К“ – Сливен инж. Севдалин Рашев.

По закон, при недостиг на вода, кметовете на населените места, застрашени от воден режим, трябва да издадат забрана за ползване на питейната вода за поливане, както и да извършват проверки дали заповедта им се изпълнява.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев