Община Сливен

Кметът Стефан Радев: Пазарният дял на „Обреден комплекс“ е с трайна тенденция към намаляване

------------------------------------
28.06.2017 / 16:20

Кметът на Сливен Стефан Радев съобщи пред журналисти, че делът на „Обреден комплекс“ на пазара на погребални услуги в града е с трайна тенденция към намаляване. Така той коментира внесеното за гласуване в Общинския съвет предложение за прекратяване на дейността на дружеството. Кметът определи като неоснователни опасенията, че след решението ще се вдигнат цените на услугите, защото едно дружество не може да служи за регулиране на цените по силата на Закона за конкуренцията.

 

„Идеята, че по-високото предлагане води до по-ниски цени, е факт. Но това не зависи от общината. Ако започне много да се печели от погребални услуги, когато излезе от пазара Обредният комплекс, повярвайте, ще се появят толкова много траурни агенции, че цената ще стане по-ниска, отколкото е била“, каза Радев. Според него, в дългосрочен план предприятието не е доходоносно, а най-вероятно ще води и до загуби.

 

Кметът не приема и аргументите, че ще се изгубят социални функции, защото : „Предприятието няма социални функции. В самия фундамент на търговското дружество не е заложено то да има социална функция. Ако едно търговско дружество се създава с някаква различна цел от това да печели пари, това дружество в дългосрочен план е обречено на неуспех. Не може търговска фирма да преследва други цели, освен печалба. Това е фундаментът на съвременната икономика. В този смисъл общинската погребална фирма няма никакви социални функции. Социалните погребения, които се правят от „Обреден комплекс“, се заплащат от общината. Тоест, социалната функция е на общината“.

 

Кметът подчерта, че няма нищо против, ако съветниците решат дружеството да остане, при положение, че предложат управител, който би могъл да ги убеди в ползите за Общината.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев