Община Сливен

Почистват и обезопасяват чешмата около храм „Свети великомъченик Теодор Тирон“ в Сливен

------------------------------------
27.06.2017 / 10:37

Районът около Тодоровото аязмо и храм „Свети великомъченик Теодор Тирон“, откъдето извира водата за чешмата ще бъдат почистени и облагородени. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Сливен Стефан Стефанов, председател на Фондация „Стария бряст“.

Инициативата е на ктиторите на храма, които искат да обезопасят водоизточника. Неотдавна проби показаха изменение в микробиологията на водата в аязмото. Според ВиК, водите на Тодоровото аязмо не се събират във водоем и не могат да се подложат на дезинфекция от „В и К“.

Експертите коментираха, че едната възможност е в бъдеще преди тези чешма се изгради малък водоеми, кото могат да се дезинфекцират. Без дезинфекция нямало как да се случи очистването им, освен ако в определен момент по природен път не стане изнасяне и изчистване на замърсената вода.

Според Стефанов, ктиторите на храма, където е разположена чешмата са се ангажирали да почистят целия район, да го обезопасят от външни замърсявания, а това щяло да доведе и до промяна в показателите на водата и нейното изчистване. И сега няма заплаха от епидемия от стомашно-чревни заболявания за гражданите, пиещи тази вода, но по – чувствителните могат да почувстват неразположение.

"Фокус"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев