Община Сливен

Наградиха победителите в конкурса „Моят Левски е...”. Представиха книгата „Светът на войводата” на Дора Куршумова

...
23.06.2017 / 21:03

Приключи заключителният етап на училищния конкурс „Моят Левски е...”, организиран от клуб „Млади възрожденци” при ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” – Сливен и посветен на 180-годишнината от рождението на Апостола. В конкурса участваха ученици от Езиковата гимназия в Сливен, ПХГ „Дамян Дамянов” – Сливен, СУ „Христо Ботев” - Нова Загора, и ОУ „Св. Паисий Хилендарски” – с. Стоил войвода, общ. Нова Загора. В продължение на няколко месеца те писаха стихотворения, есета, разкази, рисуваха, правиха снимки по темата за Левски. Жури в състав: Катина Тенева и Соня Келеведжиева, отличи най-добрите участници.

На 20 юни в Етнографски комплекс „Хаджиданчови къщи” се състоя официалната церемония по награждаване на победителите в различните категории. Наградите връчи Кристияна Станкова, председател на Общински комитет „Васил Левски” и старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религии при РУО-Сливен.

Ето и отличените:

 

Поезия

1 място: Ванесса Терзиева /9 г клас/ и Васил Иванов /9 д клас/;

2 място: Анелия Атанасова – ОУ „Св. Паисий Хилендарски” – с. Стоил войвода, общ. Нова Загора;

 

Есе

1 място: Мария Димова – 11 д клас при ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”;

2 място: Иван Тенев – 11 клас при ПХГ „Дамян Дамянов”;

3 място: Десислава Иванова – 11 а клас при ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”.

 

Кратък разказ

Виктория Събчева – 11 а клас

Специални награди: Тереза Недкова от 9 б клас, Ивайло Господинов от 9 д клас, Тодор Димитров от 9 д клас и Тянка Маркова от 12 клас.

 

Рисунки

1 място: Георги Георгиев от 12 клас при СУ „Христо Ботев” – Нова Загора;

2 място: Онур Кязим от 12 клас на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”;

3 място: Георги Момчилов от 12 клас при СУ „Христо Ботев” – Нова Загора.

 

По проект на Младежка банка-Сливен в най-скоро време ще бъде финансирано издаването на книжка с творбите, участвали в конкурса. Домакин на Младежка банка е фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Средствата, с които Младежка банка ще финансира издаването на книжката са събрани по модела Дарителски кръг, въведен в България от фондация „Работилница за граждански инициативи”, и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България” и фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

 

 

Новата книга „Светът на войводата”, на авторите Дора Куршумова и Николай Бъчваров, бе представена за първи път в Сливен. Не по време на литературно четене или творческа вечер, а след награждаването на най-добрите млади творци, участвали в конкурса „Моят Левски е...” Представянето се проведе на 20 юни сред уюта на слънчевите Хаджиданчови къщи, запазили в себе си миналото.

Книгата бе издадена от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” преди месец. Тя има 36 глави, в които се разказва за ролята и задълженията на войводата в хайдушката чета, избора на войвода, хайдушкия закон, хайдушката клетва, задълженията на дружината и др. Описани са различните обучения за поддържане на сила и ловкост, тактическите умения и хитрости при битки. Специално място е отделено на облеклото и другите необходими за хайдутите предмети, на оръжията и принадлежностите към тях, на храната, на лекуването на рани и болести, на подслоните и огъня. Сред останалите интересни глави в книгата са „Народните ятаци”, „Знаците от природата в помощ при намиране на вярната посока”, „Предсказване на времето”, „Хайдушки знаци”, „Ролята на планината”, „Българските манастири в помощ на родолюбивите бойци”, „Звездите бдят над хайдутите” и др.

Митко и Лазар от клуб „Млади възрожденци” към Езиковата гимназия споделиха, че са безкрайно впечатлени от малката по обем, но много богата като съдържание книжка, която прочели буквално за минути. В нейните 36 глави двете момчета открили всичко любопитно за живота и ежедневието на хайдутите, което до момента не знаели, въпреки големия им интерес към историята и миналото на Сливен. „Обичам историята и до снощи, когато изчетох книгата на един дъх, си мислех, че знам всичко за славните войводи и хайдути, които са шетали из Балкана, сподели Митко. Оказа се, че всъщност не съм знаел почти нищо. В тези 36 глави има толкова интересна информация за войводите, за хайдушките клетви, за съзвездията, по които са се ориентирали за часовете, за храната, която са си приготвяли, за какво ли не. И всичко това, събрано в 101 страници! Дори с точност са описани сумите, които са им били нужни, за да си набавят облекло, оръжие и т.н. Познавам и двамата автори на книгата и им благодаря от сърце за прекрасното четиво, което са създали. В края на книгата има и списък на използваната литература. Бях изумен от това колко много книги е трябвало да изчетат авторите, за да извадят от тях есенцията и да я съберат в тази книжка”.

По-младите членове на клуб „Млади възрожденци” също споделиха мнението си за книгата, въпреки че, както признаха, не успели да я прочетат цялата поради липса на свободно време. Те бяха впечатлени от първите глави, в които са описани задълженията на войводите, правата на хайдутите, местата, на които са отсядали, хората, които са им помагали и др. Младежите бяха категорични, че подобни книги са много полезни за техните връстници, защото им дават нужните знания за славното минало на града и неговите хора.

На представянето присъства и един от авторите на „Светът на войводата” Дора Куршумова. Тя сподели, че е работила над книгата с огромно желание и че книги като тази могат да вдъхнат самочувствие у младите сливенци. Куршумова разказа за идеята да сложат в книгата няколко карти на звездното небе и да опишат начините, по които хайдутите са разпознавали съзвездията и са се ориентирали за часовете. Авторката говори и за различните начини, по които хайдутите са приготвяли храната си, за оръжията им, за облеклото им и лекарствата им и т.н. „Особено интересни са паролите, по които смелите мъже са разпознавали враговете, и тайните знаци – имитация на птиче пеене, с които са си служели при битките, каза тя. Любопитни са убежищата, подслоните и паленето на огън, дори в дълги дъждовни периоди. Старите начини за предсказване на времето и намиране на вярната посока без съвременни уреди също може би ще представляват интерес за младите родолюбци. Особено важно е да се знаят начините за избор на войвода, качествата и знанията, които той трябва да притежава, и клетвата, която полага пред дружината си за многобройните отговорности, които поема”.

Събитието приключи с уговорката, че още в началото на учебната 2017-2018 година, клуб “Млади възрожденци“ ще организира нова среща, в която всички участници ще обсъдят остойно интересните неща, научени от книгата през ваканцията.

Още снимки от новината

...

 

Наблюдател
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев