Община Сливен

Закриват Кожно-венерическият диспансер в Сливен на 1 юли

------------------------------------
23.06.2017 / 11:02

Кожно-венерическият диспансер в Сливен ще затвори врати от 1 юли. Това ще се случи, защото Областната болница отказа да поднови договора си за обслужване с диспансера заради натрупани задължения. Това ще доведе до неясна съдба близо 100 болни от сифилис, които към момента са под наблюдение.

За закриване на Кожно-венерическият диспансер в Сливен се говори от много време и все по-често. Преди няколко месеца имаше идея да се преструктурира като отделение към Областната болница, но не се случи. Въпреки усилията на ръководството на лечебното заведение да се справят с тежкото финансово състояние, то продължава да трупа задължения. Основно към Областната болница, която обслужва част от дейностите на диспансера.

Това дава основание на Областната болница да не поднови договора с диспансера.

Освен наследените огромни задължения на центъра, предизвикателство е оцеляването му в условия на наложен лимит от Здравната каза и намаления брой легла. Капацитетът от 10 места е непрекъснато запълнен, а в момента изчакват за приемане 4 пациента.

А статистиката за заразените само със сифилис в Сливен не е оптимистична. Новооткритите случаи от началото на годината са средно по 4 месечно.

Алтернатива все пак има. Кметът на Сливен заяви, че в момента се изготвя писмо до министъра на здравеопазването и за пореден път подкрепи идеята диспансера да се влее в Областната болница, за което ще настоява и пред Общинския съвет.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев