Община Сливен

В Нова Загора бе открит обновеният паметник на загинали в Отечествената война

------------------------------------
22.06.2017 / 13:00

На 22 юни кметът Николай Грозев и Анатолий Макаров, посланик на Руската Федерация в България, официално откриха обновения паметник на воините от 66 стрелкови полк на 37 армия, загинали във Втората световна война.

Паметникът е издигнат в памет на 31 бойци, останали завинаги в българската земя и се намира на територията на Гробищен парк. На церемонията присъстваха Общинското ръководство, генералният консул на Русия в гр. Варна Сергей Луканчук, съветникът по културата на Посолството на Руската Федерация в Република България Кирил Рънза, други официални лица, общински съветници и много граждани.

Паметта на загиналите руски воини беше почетена с едноминутно мълчание и сведени глави в знак на преклонение към техния подвиг и несломим дух.

По повод 76 годишнината от избухването на Втората световна война и официалното откриване на паметника на съветските воини, кметът Николай Грозев произнесе слово: „Днес за пореден път ще се преклоним пред паметта на воините и герои на фронта, чиято издръжливост и кураж са истински пример за най-висок патриотизъм и несломим дух. В наши дни, когато мирът в света е толкова крехък, ние не можем да допуснем повторение на трагичните събития от миналото. Затова е наш дълг да не забравяме ужасите на войната, да тачим светлата памет на загиналите герои, тяхната храброст и саможертва. Да бъдем единни в общата памет, защото нищо не е забравено, никой не е забравен! Тези славни 31 руски бойци ще останат завинаги тук, в българската земя и признателните новозагорци ще продължат да отдават заслужена почит пред тях и тяхното дело.”

Със слово към присъстващите се обърна и Негово превъзходителство Анатолий Макаров. Той изложи някои исторически факти за избухването на Втората световна война, като подчерта, че никой не е и предполагал колко кървава ще се окаже тя.

В края на речта си посланик Макаров призова да бъдем единни в укрепването на връзките между двата народа и да се опитаме да изградим свят, достоен за високата цена, която загиналите платиха.

Беше отслужена панихида в памет на героите, след което присъстващите положиха венци и цветя в знак на признателност за високата им саможертва.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев