Община Сливен

Пада националната защита на българското кисело мляко и други продукти

------------------------------------
22.06.2017 / 15:13

46 български храни и земеделски продукти са на път да останат без национална защита. Това предвижда законопроект, според който страната ни трябва да се откаже от национална закрила на географските означения за земеделски продукти и храни. В мотивите на проекта, внесен от Патентното ведомство се посочва, че действащия закон трябва да се приведе в съответствие с изискванията на европейското законодателство и по-конкретно с разпоредбите на Регламент (ЕС) № 1151/2012 г. Според регламента държавите членки нямат право да предоставят национална закрила на географски означения на земеделски продукти и храни. С проекта на закон се предвижда, че считано от датата на влизането му в сила, регистрацията на географските означения за земеделски продукти и храни, направена по реда на ЗМГО се прекратява.

За „Агрозона“ от Патентното ведемство посочиха, че след присъединяването на България към Европейския съюз единствената възможност да се получи закрила на земеделски продукти и храни е чрез регистрация на защитено наименование за произход или защитено географско указание по реда на Регламент (ЕС) № 1151/2012 г., който осигурява закрила на територията на всички държави членки на ЕС.

 

Посочва се още, че България е поела ангажимент да измени действащата нормативна уредба, а в противен случай ще бъде стартирана наказателна процедура срещу страната ни.

 

Наша справка показа, че регистрираните храни с национална защита са 46. Сред тях са българското кисело мляко, български кашкавал, бяло саламурено сирене, първомайска лютеница и др. Общо 81 са продуктите, които се ползват с географско означение, като в тях влизат розовото масло, минерални води и вина.

 

Общественото обсъждане на законопроекта ще продължи до 19 юли.

 

Само преди десетина дни стана ясно, че има апетити да бъде променен Българския държавен стандарт за кисело мляко, а от асоциацията на млекопреработвателите обявиха, че става дума за чужди лобистки интереси./ "Агрозона"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев