Община Сливен

Ямбол на бунт: 21 000 се подписаха за референдум срещу настаняването на мигранти

------------------------------------
22.06.2017 / 08:19

Над 21 000 души са се подписали в подкрепа на провеждането на референдум срещу настаняването и разселването на нелегални мигранти в област Ямбол. Това съобщи само пред ПИК Валентин Ревански, един от организаторите на местното допитване. Синът му - Цветан Ревански, е председател на Инициативния комитет, който стои зад искането за референдум.

 

По думите на Валентин Ревански, въпреки че необходимите подписи са събрани в установения от закона срок и провеждането на референдума е задължително, кметът на Ямбол и общините в района правят всичко възможно, за да го саботират.

 

След като четири от петте общини в областта отказват да разрешат провеждането на референдума, от Инициативния комитет подават жалба в съда. Причина за отказа според община Ямбол е, че четирите въпроса са незаконосъобразни.

 

Валентин Ревански обаче твърди, че според неговия адвокат, след като са събрани подписи от над 10% от населението, общинските съветници задължително трябва да гласуват провеждането на референдум. Ако след това има въпроси, които да са спорни според закона, може да се променят, без да им се губи смисъла.

 

Становището на адвоката на Валентин Ревански, в което е описано как могат да се променят въпросите, е отхвърлено от четири от петте общини. Единствено в община Стралджа въпросното становище все още се разглежда и там има шанс да се проведе референдум.

 

След подаването на жалба в съда в Ямбол магистратите я остават без разглеждане и не се произнасят по същество, тъй като в Инициативния комитет по закон трябвало да има по трима човека с адресна регистрация от всяка община. Защитниците на Валентин Ревански обаче са категорични, че членовете на комитета трябва да имат само избирателни права.

 

Затова и жалбата срещу отхвърления референдум вече е стигнала до Върховния административен съд. Документите вече са подадени и се очаква решението на висшите магистрати.

 

Ето и въпросите, за които са се подписали над 21 000 души:

 

1. Подкрепяте ли Кметът на Община (съответно на Ямбол, Стралджа, Елхово, Болярово, Тунджа) да прекратява споразумение, да не сключва и/или да не изпълнява споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила в Р България?

 

2. Подкрепяте ли да не се изграждат центрове за мигранти на територията на общината?

 

3. Подкрепяте ли мигрантите да бъдат екстрадирани извън територията на Р България?

 

4. Подкрепяте ли да бъдат създавани национални и/или местни референдуми за допитване до населението преди вземане на решения, касаещи в голяма степен гражданите на Р България, техните човешки права и обществен интерес?

 

Пред медията ни Валентин Ревански, сподели още, че кампанията за референдума е стартирала с митинг концерт в зала "Диана" в Ямбол, където са присъствали над 3000 души. По думите му Инициативният комитет стои и в основата на протест в Бояново, с който се спира построяването на мигрантски лагер, както и в основата на протест в Лесово срещу желанието да преместят центъра от Бояново в селото. "ПИК"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев