Община Сливен

Тече трескава подготовка за второто издание на фестивала “Живият огън на традициите” в Котел

------------------------------------
20.06.2017 / 11:23

Голям интерес се проявява към фестивала, очакваме между 8 – 7 хиляди посетители. В Котел тече трескава подготовка за второто издание на фестивала “Живият огън на традициите”, който ще се състои от 23 до 25 юни, разказва кметът на града Коста Каранашев.

В градския парк “Изворите” вече се изграждат четири импровизирани села, в тях ще се представят бита на четири етноса, които съжителстват в община Котел – български, турски, ромски и каракачански.

Хората в различните села ще бъдат в национални носии, ще покажат традиционни ястия, които гостите ще могат да опитат. Ще се демонстрират обичаите, музиката и танците на различните етноси.

През тази година фестивалът е под надслов “Символ и ритуал”. Откриването ще бъде с концерт на НУФИ „Филип Кутев“ – Котел, Теодосий Спасов и Галина Дурмушлийска. Символично ще бъде запален “Живият огън на традициите”. Гостите ще могат да разгледат арт инсталациите “Пътят на килима“ и „Еньовче“. Вторият ден ще започне с ритуала “Еньова буля”. Освен ритуали, свързани с Еньовден, ще има нестинарски и русалийски игри. Занаятите на България ще бъдат представени с демонстрации, работилници на майстори от килимарските школи в Чипровци и Котел. Фестивалната програма включва още представяне на традиционни за региона гозби, чевермета и кукуреци. „Старото ново – новото старо“ – презентация на елементи от традиционното облекло на българите и тяхната съвременна интерпретация, детски работилници по занаяти и анимация и концерти.

И тази година ще бъде показана експозиция на стари котленски килими, както и килими от близо десет държави. Около 4 хиляди души са посетили миналогодишния фестивал, при който бе показана изложбата “Пътят на килима” с килими от четири континента. "Котел нюз'

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев