Община Сливен

18 юни - Ден на енергетиката: Планът за електрификация на Нова Загора е на повече от 90 години

------------------------------------
17.06.2017 / 10:35

В навечерието на Деня на енергетика (18.06.) новозагорци с гордост могат да отбележат, че едно от чудесата на техниката – електричеството заема особено важно място не само в настоящето, но и в миналото на града. Във фонд „Нова и най-нова история“ в Исторически музей-Нова Загора са запазени снимки и документи, свързани с етапите на обществената електрификация на града през 20-те години на миналия век. Особен интерес представлява изработеният през 1926 г. от Българско акционерно дружество „Сименс“ план за електрификация. Неговото изготвяне и финансиране става със съдействието на известните новозагорски индустриалци – братя Стойкови, които за целта изразходват сумата от 10 000 лева. Желанието им е да осигурят безвъзмездно електрическо осветление в домовете на своите съграждани и по улиците на град Нова Загора.

Намерението на двамата братя е поставено на обществено обсъждане, по време на което се взема решение електроснабдяването на града да се извърши от страна на Популярна банка, гр. Нова Загора. За тази цел тя сключва вътрешен заем „За електрическо осветление“, в размер на 1 000 000 лева.

Планът, по който впоследствие е извършена уличната инсталация е изработен в мащаб 1:4 000 позволява да се видят отделните компоненти, съставляващи тази първа за града уредба с характерните за нея електрически съоръжения, благодарение на които преди повече от 90 години градските улици придобиват европейски облик, мъждукащите газови фенери са заменени с електрически лампи и електричеството влиза в домовете на новозагорци.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев