Община Сливен

Община Котел стартира нов социален проект

------------------------------------
16.06.2017 / 15:43

Нов социален център в Котел цели активна интеграция във включване на уязвими групи в общината. Проектът „Интегрирани подходи за активно включване на социално уязвими групи чрез обучение и заетост и създаване на социално¬-здравен център за жителите на община Котел” е по проект по Схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

 

Общината представи проектно предложение по настоящата процедура с цел по-­висока и качествена заетост, намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване на хора с увреждания и на техните близки.

 

Предвидени са дейности по двата компонента на схемата. Проектът предвижда процес на идентифициране на потребителите, подали заявление за ползване на услуги и участието им в мерки за включване в пазара на труда, както и обгрижване и подпомагане на крайните потребители на услугите личен и социален асистент.

 

Проектът предоставя възможности за обучение на 40 лица и придобиването от тях на професионални умения и квалификация в професиите „Работник в озеленяването” и „Сътрудник социални дейности” по Компонент 1.

 

Професиите са съобразени с нуждите на местния пазар на труда. Обучението ще се проведе след приключване на дейностите по идентифициране на целевата група, след провеждане на анкета, отразяваща индивидуалните потребности на всяко лице. Община Котел, като бенефициент по проекта, се ангажира за наемането на 10 от обучените лица по двете професии за период до 6 месеца, което ще бъде предпоставка за по­-лесна им интеграция на пазара на труда.

Същевременно грижата за зависимите членове на техните семейства /25 лица/ ще се осъществява от Личен/Социален асистент в домашна среда. Ще бъдат обособени два кабинета за предоставяне на интегрирани социални и здравни услуги консултативно-­здравен и кабинет за социална рехабилитация и обучение, като за целта ще бъдат наети специалисти, които да се ангажират, както за работа в кабинети, така и на терен, предоставяйки мобилна услуга.

"Дарик"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев