Община Сливен

Заместник областният управител Димитринка Петкова с предложения за мерки срещу отпадането на децата от училище

------------------------------------
16.06.2017 / 14:15

На 15.06.2017 г. заместник областният управител на Сливен Димитринка Петкова участва в Национална среща-дискусия на тема „Мерки за обхващане, задържане и превенция на отпадането на децата и учениците в детските градини и училищата. Ефективно взаимодействие между институциите“. Участие взеха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, заместник-министрите на образованието и науката Деница Сачева и Таня Михайлова, на финансите и труда и социалната политика Кирил Ананиев и Росица Димитрова, заместник-министърът на МВР Красимир Ципов, както и представители на областни администрации, неправителствени организации, синдикати и регионални управления на образованието.

 

„Най-голямата загуба на обществено благосъстояние е ранното отпадане на децата от училище“, каза при откриването министър Вълчев. Акцентът в дискусията беше междуинституционалното взаимодействие, защото в България все още не е реализирана главната цел – обхващане на всички деца и ученици в образователните институции. Той добави, че всички деца на 5 и 6-годишна възраст трябва да бъдат обхванати в системата и да посещават детска градина. Той съобщи, че през юли трябва да има регламентиран механизъм за съвместна работа на институциите с цел обхващане на децата. Той ще бъде под координацията на вицепремиера Томислав Дончев на национално ниво, а на регионално ниво - под координацията на началниците на регионалните управления по образованието.

 

Заместник-министър Росица Димитрова обясни, че МТСП отпуска над 500 млн. лв. за подпомагане на семейства със затруднения, като парите отиват за подготовка на децата им за училище. Тя посочи като основен приоритет именно подкрепата на родителите, за да могат да отгледат децата си и да им осигурят достъп до образование.

 

Заместник областният управител Петкова отправи предложение децата да бъдат обхващани още от 3-годишна възраст в детските градини. Към мотивите си тя изтъкна, че от най-ранна детска възраст те ще добият елементарни навици и ще усвоят поведенчески норми, ще се приобщят към различна от семейната среда и ще усвоят български език, ще придобият усещане на принадлежност в група. „Решим ли въпроса с обхващането на децата от 3 години, ще решим проблема и с предучилищната подготовка, а това не е за пренебрегване“, каза Петкова. Тя допълни, че трябва да се наблегне на работата с родителите на всички равнища, за да бъдат те отговорни към децата си и да ги изпращат редовно на детска градина и училище. Тук е уместно да има медиатор или координатор за работа с родителите от уязвимите групи.

 

Друго предложение, което отправи Петкова, бе свързано с излизащите в чужбина семейства заедно с децата си. Родителите следва да вземат удостоверение за преместване на детето от училището, в което учи, и документът да бъде представен в чуждата страна с цел продължаващо обучение. По този въпрос трябва да се работи с чуждите партньори. От друга страна, наставникът на детето, на чиято грижа родителите оставят децата си, за да отидат в чужбина, следва да е пълнолетен и достатъчно отговорен да осигури присъствие на детето в училище.

 

Петкова подчерта още, че има закони, насочени към превенция на ранните бракове и е необходимо те да се прилагат, като един от ефектите ще бъде отново предотвратяване отпадането от училище.

 

По отношение децата със специални образователни потребности, заместник областният управител настоя за повече ресурсни учители, които да бъдат реален помощник на учителя в учебния час.

 

Заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев подчерта образованието като национален стратегически приоритет, отразен в тригодишната бюджетна прогноза на правителството. Там е заложено увеличение на заплатите на учителите с 15% от септември. Освен това се предвижда и промяна в начина на финансиране на училищата в страната чрез делегирани бюджети, в чиито център ще стоят образователните резултати и подпомагане на училищата в граничните и отдалечените райони.

 

Заместник областният управител Димитринка Петкова отправи предложение към заместник-министър Ананиев месечните помощи за деца /детски надбавки/ да се получават от всички деца, независимо от социалното положение на семейството.

 

По време на форума стана ясно още, че до края на годината ще бъде създаден нов двугодишен план, в който мерките за намаляване дела на отпадащите и преждевременно напусналите образователната система ще бъдат обезпечени финансово от държавния бюджет и оперативните програми на ЕК.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев