Община Сливен

Заключителен семинар по проект „Подкрепа за независим живот в община Нова Загора”

------------------------------------
13.06.2017 / 15:45

На 9 юни 2017 г. в Клуба на дейците на културата се състоя заключителен семинар по проект „Подкрепа за независим живот в община Нова Загора” по процедура за директно предоставяне на финансова помощ BG05M9OP001-2.002 „Независим живот”. Проектът се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Участие в заключителния семинар взеха Светла Стоянова – заместник-кмет на Община Нова Загора и ръководител на проекта; ръководители на социални услуги; социални работници от Дирекция „Социално подпомагане” - Нова Загора; потребители и лични асистенти по проекта; кметове на населени места; представители на местни медии.

Начало на семинара постави госпожа Светла Стоянова, която поздрави всички присъстващи и използва възможността да представи пред тях визията на Община Нова Загора по отношение на социалната политика в периода 2017-2018 г.

„Приоритет на ръководството на Община Нова Загора е да пазим правата на детето, да осигурим по-добро качество на живот и грижа за всички наши съграждани и най-вече за онези от тях, които по стечение на обстоятелствата се намират в труден момент от своя живот.

Затова и ние ще направим всичко възможно и ще продължим да кандидатстваме по различни европейски проекти в социалната сфера, както и да финансираме със собствени средства дадени социални дейности.”, сподели тя.

Основните дейности и постигнатите резултати, при реализация на проекта, бяха представени пред гостите от Цветана Радева, координатор по проект „Подкрепа за независим живот в община Нова Загора”. Тя изрази с благодарност на експертите и специалистите, с които са работили заедно в продължение на почти две години по осъществяване на основните цели, заложени в проекта. Мнения и препоръки за проекта бяха изразени от присъстващите потребители, техните близки и личните асистенти.

Целта на проекта бе да подобри качеството на живот и достъпа до услуги за социално включване на хора с увреждания и лица над 65 г. в невъзможност за самообслужване на територията на общината, с цел преодоляване последиците от социалното изключване, като същевременно ще бъдат върнати на пазара на труда лицата, полагащи грижи за своите близки.

По проекта за персонал за предоставяне на услугите: лична помощ, комунално-битови дейности, подкрепа на социалното включване бяха подбрани, обучени и наети 91 лични асистенти. Услугите бяха предоставяни в град Нова Загора и 22 населени места от общината. Обслужени са 166 потребители, сключени 97 трудови договора, извършени са над 500 мониторингови посещения в дома на потребителите на услугите.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев