Община Сливен

На 16 юни Симеон Саксбурготски навършва 80. Идват много гости от Европа

------------------------------------
12.06.2017 / 09:04

На 16 юни Симеон II ще навърши 80 години. За юбилея ще дойдат десетки гости от Европа. Поканени са и наши политици и общественици. Тържеството ще е изискано, но без показност и излишна пищност- така, както са живели през целия си живот цар Симеон и царица Маргарита.

 

За втори път от 2007г. насам царското семейство ще се събере в почти пълен състав в България, макар и само за два дни. За последно децата и внуците му бяха заедно във Врана за неговия 70-ти рожден ден. Този път ще отсъстват внуците Тирсо и Лука, синове на княз Кубрат и княгиня Карла, които имат изпити. Специално за юбилея от САЩ вече пристигна сестрата на цар Симеон- княгиня Мария-Луиза. На всички ще липсва първородният син на българската царска двойка – княз Кардам, който почина през 2015 г. след дълго боледуване следствие на автомобилна катастрофа.

Юбилеят ще бъде отбелязан най-напред с благодарствен молебен в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод. Службата ще бъде сутринта в катедралния храм “Св.Александър Невски”. А вечерта в резиденция Врана царят ще посрещне своите гости.

 

От канцеларията на двореца опровергаха тиражираните слухове, че в София ще пристигнат кралски двойки от европейските монархии. Сътрудниците на царя обясниха, че това би било възможно, само при определени условия.

“Щеше да е много мъдро държавните институции да прегърнат идеята този юбилей да се използва за реклама на България, както го правят в Румъния, Сърбия, Албания. Там, въпреки, че държавите са републики, властта си сътрудничи активно с потомците на кралските фамилии в името на това да привличат внимание, а значи инвестиции и туристи. Но, съгласно протокола, пристигането на държавни глави от европейските монархии изисква съответните мерки за сигурност от НСО и всички съпътстващи дейности за такъв ранг хора. Без подкрепата на институциите, това е невъзможно.”, поясни консултантът по публични комуникации Цветелина Узунова.

 

От Испания ще пристигне кралица София, която няма проблем да пътува на частни посещения, откакто синът й Фелипе наследи трона от баща си крал Хуан Карлос. Тя ще бъде придружена от сестра си –принцеса Ирина. Бившият испански крал, който след няколко месеца също навършва 80 години, няма да има възможност да дойде.

 

Доайенът на династията Сакс-Кобург-Гота Принц Андреас ще пътува със специален самолет директно от град Кобург, Германия.

 

Сред гостите ще се откроява още една интересна личност – единственият жив пряк потомък на турския султан Мурад V Осман Саллахадин Османоглу, който понастоящем живее в Париж. От съседна Румъния ще дойдат принцеса Маргарита и принц Раду, от Сърбия- принц Александър и принцеса Катарина, от Албания- принц Лека и принцеса Елия, от Черна Гора –принц Никола. Ще има гости още от Гърция, Австрия, Швеция, Египет и други страни.

"Труд"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев