Община Сливен

Седмокласниците от Ямбол, Ловеч и Сливен - на последните три места

------------------------------------
08.06.2017 / 19:03

Резултатите от националното външно оценяване в четвърти и седми клас са най-добри в сравнение с последните години, отчитат от МОН.На националното външно оценяване по български език и литература, и по математика в седми клас, най-добре са се представили учениците от София-град, следвани от Смолян, Варна, Благоевград, Търговище. На последните три места са седмокласниците от Ямбол, Ловеч и Сливен.Във Враца и Пазарджик има рязко увеличение в средните резултати по български език в сравнение с миналата година, показва анализът на Министерството на образованието и науката. Данните сочат, че учениците във всички региони са повишили резултатите си спрямо миналата година. Единствените изключения са Търговище, където средният успех по български език и литература е по-нисък, но в рамките на статистическата грешка, и Габрово, където е по-нисък резултатът по математика. Средният резултат от първия модул по БЕЛ е 34,67 т. - добър, а на този по математика е 28.52 т., което отново е добър. Тази година има повече отлични, добри и много добри оценки. Слабите оценки по първия модул са по-малък брой спрямо миналата година. Освен това повече ученици са работили и по втория модул от изпита по БЕЛ.251 ученици са получили пълния сбор от 100 точки на изпита по математика спрямо едва 37 седмокласници за миналата година. По БЕЛ шест деца имат сто точки. Миналата година ученикът с максимален брой точки по този предмет е бил само един. По БЕЛ двойки са получили 7761 седмокласници спрямо 9481 през 2016 година. По математика слаби оценки имат 13 533 ученици срещу 17 983 за миналата година."Резултатите на учениците са ниски там, където има проблем с обхващането на децата в образователната система и има ранно отпадане на ученици от уязвими групи", коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Изводите от националното външно оценяване са, че учениците все по-успешно изпълняват поставената им дидактическа задача при преразказа, обясни Евгения Костадинова - директор на Дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование". Тя отбеляза, че са се увеличили обаче учениците, дописвали текста за преразказа.

Седмокласниците все още се затрудняват да разпознават видовете сложно изречение по състав, което се отразява на познанията им за пунктуацията. Учениците не успяват да извличат информация от текст, която не е пряко повторена.

Сред най-често срещаните грешки са преобразуването на пряката реч в непряка, личи и неумение да съвместяват глаголните времена.

По математика седмокласниците са показали умения за намиране на стойност на израз и на корен на линейно уравнение, умеят да определят елементи в еднакви триъгълници, да определят различните видове ъгли, получени при пресичането на успоредни прави с трета права. Все повече ученици работят върху алгебричните задачи в сравнение с геометричните, каза Костадинова.

Относно сгрешения регламент на задача 24[1] от изпита по математика, от просветното ведомство отчитат единични случаи, в които учениците са се опитали да построят триъгълник с близки до реалните размери.

Тъй като през тази година приемът в гимназии ще е само с точки, скала за преобразуване на точките в оценки по шестобалната система има само за първия модул от двата изпита. При него "тройката" е равна на 16 точки, а пълен отличен се получава при 65 точки. Отличен успех се присъжда от 57 точки нагоре.

Срокът за подаване на заявленията за класиране е от 16 юни до 22 юни 2017 г. Учениците могат да кандидатстват за прием в неограничен брой училища. Всяка избрана паралелка трябва да бъде вписана като отделно желание.

Четвъртокласниците показват по-високи резултати, както по български език и литература, така и по математика и по предмета "Човек и общество" в сравнение с предходната учебна година.

"Канал 6"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев