Община Сливен

В Нова Загора бе открит Десети национален фестивал на любителските театри

------------------------------------
08.06.2017 / 09:33

В края на пролетта и началото на лятото гостоприемна Нова Загора посреща почитателите на изкуството на Мелпомена и се превръща в театрална столица на България. Организираният от Община Нова Загора и НЧ „Д. П. Сивков-1870” Национален фестивал на любителските театри вече десет години е част от културния календар на страната, развива се и се радва на успех. В дните от 7 до 9 юни завесите в театралната зала на читалището се вдигат за пореден път, за да се изгубим отново в магията, пресъздадена от актьори -любители от градовете: Нова Загора, Раднево, Карлово, Гълъбово, Трявна, Костинброд, Сопот и с. Козаревец, обл. Велико Тръново. Юбилейното издание на фестивала беше официално открито от заместник-кмета на Община Нова Загора Светла Стоянова: ”Радвам се, че успяваме за десети път да бъдем домакин на такъв престижен театрален форум, който дава възможност на всички вас – актьори, режисьори, сценографи, драматурзи, композитори и технически екипи, да представите на новозагорска сцена своите талантливи постановки. Благодаря Ви за неуморния труд, за ентусиазма, за прекрасното изкуство, с което ни дарявате и за голямата обич, с която го създавате. Пожелавам Ви успех, незабравими мигове с новозагорската публика и нестихващи аплодисменти.” Г-жа Стоянова пожела ползотворна и спорна работа на журито в състав: председател Наташа Колевска, драматург в Театъра на армията, гр. София и членове: Светла Бенева, театровед и Иван Петрушинов, актьор в „Малък градски театър зад канала”. След официалното откриване, под светлините на прожекторите, присъстващите изгледаха с много настроение пиесата на Станислав Стратиев „Сако от велур” с режисьор Стефан Делев. Комичните и абсурдни ситуации, диалозите, поднесени с обилна доза заразителен хумор и сърцатата актьорска игра не спираше да удивява публиката, аплодираща горещо своите фаворити. Новозагорските любители-актьори за пореден път показаха своя неоспорим талант и защитиха достойно мястото на Нова Загора в духовното пространство на страната.

През първия фестивален ден публиката имаше възможност на наблюдава и представленията „Тартюф” на Общински театър „Ангел Колев”, гр. Раднево и „Звездите на мъртвите” на Читалищен театър „Елена Снежина”, гр. Карлово. През следващите два дни на фестивала зрителите ще се потопят в разнообразни постановки, в които всеки може да разпознае себе си и да се слее със сцената, да поплаче или да се посмее, защото магията на Мелпомена докосва по неповторим начин онази невидима част от нас, заради която се наричаме хора.

Именно затова ние, ръководството на община Нова Загора подкрепяме театралното изкуство, защото то носи онези послания, които обществото често премълчава, а има нужда да си припомня.

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев