Община Сливен

Александра Иванова: На 7 юни Сливенският мото клуб Хайдути МС посрещат наследниците на Макгахан

------------------------------------
07.06.2017 / 09:46

Сливенският мото клуб Хайдути МС – подразделение на чикагския мото клуб Хайдути МС – щата Илинойс, посрещат утре, 7 юни, в град Елена, наследниците на Джанюариъс Алойшиъс Макгахан – военният кореспондент, който алармира света за ужасите на Баташкото клане и Априлското въстание. Това съобщи за „Наблюдател“ Янко Василев - член на сливенския мото клуб Хайдути.

Със своите репортажи в “Дейли Нюз”и “Ню Йорк Хералд” Макгахан фокусира общественото мнение върху издевателствата над българския народ. В Англия са организирани множество митинги, на които са гласувани над 500 резолюции в подкрепа на изстрадалите българи. Създадени са и доброволни комитети за събиране на помощи, припомни част от историята Василев.

Благодарение на мото клуб Хайдути МС- Илинойс и Милчо Томов близо век и половина по-късно в България пристигат 13 наследници на Макгахан. Посещението включва обиколка по всички исторически места, които Макгахан е отразил в своите репортажи по време на Априлската епопея. В сряда американските гости ще отидат в Елена, придружени от сливенските "Хайдути" , където се очаква да поднесат цветя пред паметника на своя прочут родственик и ще научат повече за неговия преводач в България - еленчанина инж. Петко Попниколов.

Водач на групата наследници е най-възрастният – Лунас Макгахан. Сред останалите родственици, дошли по стъпките на известния си предшественик, са компютърни специалисти, офицер от Американската армия, бивш служител на НАТО. 40 са потомците на големия американски журналист и хуманист, като от тях трима носят фамилията на прапрадядо си, разказaха сливенските рокери.

На 07.06.2017 г. (сряда) в яхтеното пристанище “Марина Диневи” в Свети Влас бургаският мото клуб Hooligans MC ще бъде домакин на наследниците на Макгахан.

В 15 часа на алеята на героите в комплекса ще бъде открит бюст паметник на Джанюариъс Алойшиъс Макгахан – редом с тези на Левски, Ботев, Андерсен, Петьофи и др.

На 12 юни се очаква президентът Румен Радев да награди посмъртно Макгахан с орден “Стара планина” I-ва степен.

В Ню Лексингтън от десетилетия съществува музей на прочутия журналист. В него са изложени оригинални книги, военните репортажи, снимки, лични вещи и др.

Предполагаме, че и орденът, който ще получат посмъртно от българския президент Румен Радев, ще остане в музея. Камък от Батак от далечна България пък е част от надгробния паметник на Макгахан в Ню Лексингтън, върху който е изписано "Макгахан, освободител на България", споделиха още от мото клуб Хайдути - Сливен. "Наблюдател"

 

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев