Община Сливен

Близнаци от бедно семейство в Шумен върнаха портфейл с много пари и отказаха дори сладолед за награда

------------------------------------
06.06.2017 / 09:23

Близнаци шестокласници от Шумен намериха мъжки портфейл, тъпкан с евро, турски лири и левове, сами намериха собственика и му върнаха изгубеното.

За честността на Живко и Бойчо Бойчеви преподаватели и съученици от СУ“Сава Доброплодни“ научили, чак когато в школото пристигнал пратеник на бизнесмена да ги възнагради. Донесъл по 100 лв. за благодарност.

 

В понеделник учебното заведение похвали възпитаниците си и пред медиите. „Съучениците им се гордеят със стореното от тях, с честността, благородството и добротата на двамата герои“, каза класната им Цветанка Александрова. Финансовите възможности на семейството на братята не са големи, дори ще пропуснат екскурзията за края на учебната година. Оказва се, че това е по тяхно желание, имат други планове за ваканцията.

 

Късметлията, загубил портфейла е Шефкед Хасан и той поискал да им се отблагодари веднага щом децата му върнали портфейла, но те отказали категорично и си тръгнали.

 

На 26 май след учебните часове към 18,30 часа братята отивали да си купят сладолед зад училището. Изведнъж Бойчо видял портфейл до черен джип. Отворили го и вътре забелязали доста банкноти – имало по 500, 200, 100 евро, турски лири, левове, но най-важното било наличието на лични документи.

 

Братята решили да търсят собственика сами. Предположили, че джипът е негов и той е някъде наблизо. Логиката им била вярна, открили го в заведение, но като истински криминалисти започнали да го питат как се казва.

 

Мъжът се оказал същия от снимката на личната карта. Изобщо не подозирал за изгубеното и много им благодарил. Когато решил да ги възнагради да се почерпят, те отказали и хукнали да си купуват сами сладолед.

 

В същия ден имали джобни. Майка им Златка пояснява, че понякога им дава по 2 лева. Всеки път е различно, колкото позволява семейният бюджет.

 

Двамата родители разчитат на минимална работна заплата. Баба им подкрепя фамилията с пенсията си. Живко и Бойчо обаче не са лишени от нищо. В музикална паралелка са, единият свири на гайда, другия на китара. Имат собствени инструменти.

 

Навръх деня на детето в училището дошъл братовчед на бизнесмена със специална изненада. Носел наградите за доблестните момчета. Извикали и майка им. Бойчо обяснява, че първо купил храна за гълъбите, които гледат. Живко пък пазарувал хляб и сирене от магазина. „Много са разумни и грижовни, нищо, че са още деца. Понякога постъпките им ме изумяват“, признава Златка.

 

Може би наградите ще бъдат дооползотворени това лято на море. Шестокласниците са почивали два пъти досега на Ахтопол и Шкорпиловци. По-често ги водели на язовир. Тази година ще им бъде трета морска почивка. Отказали се сами от училищната екскурзия до Хисаря, която щяла да им струва по 160 лв. и решили да ги спестят за лятото.

 

В хор обясняват – не можеш да намериш чужди пари, да знаеш на кого са и да си ги прибереш. Макар и близнаци, двамата са с различен имидж, единият дългокос, другият подстриган. „Отделни личности са, всеки си има характер, но и двамата са еднакво добри“, казва скромно майка им. "Труд"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев