Община Сливен

Арменците в Сливен изградиха свой мемориален знак – Хачкар

------------------------------------
03.06.2017 / 18:21

Арменски каменен кръст – Хачкар беше поставен в Сливен. Мемориалният знак се намира в градинката в близост до катедрален храм „Свети Димитър”. До 1972 година на това място са съществували арменска църква, библиотека и читалище. Кръстът е изработен в Армения от специален камък и пренесен в Сливен. Направен е основно с дарения на арменската общност.

 

Мемориалът беше официално открит на 3 юни от кмета на общината Стефан Радев и Аршавир Хулян – председател на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“, клон Сливен. Церемония по освещаването извърши отец Храч Мурадян - духовен пастир на пловдивския арменски храм „Сурп Кеворк“, с благословията на Архиерея на Арменската епархия в България – архимандрит Исахак Бохосян.

 

„Каменните кръстове Хачкар са едни от символите на Армения, неизменна част от нашата религия и самите нас. Източници сочат, че началото им идва от 4 век, когато арменците приемат християнството. Нашите предци са ги поставяли на кръстопътища, църкви и манастири. Така изразявали вярата си. Казват, че някои от тези кръстове имат магическа сила. Лекуват, предпазват от беди и се явяват като пазители на градовете”, каза Аршавир Хулян.

 

Кметът Стефан Радев заяви, че откриването на мемориалния знак е паметно събитие за арменската общност в Сливен. „Радвам се, че кръстът е поставен на място, което е било духовно средище за арменците”, каза той.

 

Народният представител от Сливенски избирателен район Петър Петров подчерта, че паметникът е символ на присъствието на арменската общност в Сливен. „Нейните представител оформят до голяма степен културния облик на това старо и свещено за всички нас селище”, допълни той.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев