Община Сливен

Президентът Румен Радев пристига в Котел за 50 - годишния юбилей на НУФИ „Ф.Кутев”

------------------------------------
02.06.2017 / 16:00

На 3-ти юни президентът на републиката Румен Радев ще бъде официален гост на Котел за тържествата по случай 50 г. от откриването на първото на Балканите музикално училище за народни инструменти, песни и танци в далечната 1967 г. От канцеларията на президента са потвърдили, че се очаква той да присъства на тържественият концерт посветен на юбилея - съобщава "Котел нюз".

Своите умения и талант възпитаниците на НУФИ ще демонстрират на сцена в Котел пред трети президент. В годините назад свой спектакъл те са представяли пред президентите Петър Стоянов и Георги Първанов във връзка с техни гостувания за празници в Котел.

В града на Раковски вече настроението е приповдигнато след като мълвата за пристигането на държавния глава бързо обиколи балканското градче.

ПЪРВОТО училище за фолклорно обучение в Котел ще отпразнува 50 годишен юбилей на 3 юни 2017 година.

Създадено е през 1967 г. с цел да запази многовековния певчески опит и да развие тази необикновена народна дарба в професионално изкуство. Днес, половин век след това начало, през него са преминали и изучили над 2000 млади изпълнители на народни инструменти , певци и танцьори, майстори на музикални инструменти. Наричат го “Люлка на таланти” , ” Огнище на българщина” ” Котленска фолклорна академия” и с право заема позицията си на национален учебен и културен център. Уникалност, автономия, учебна база и реализация на кадрите с високи знания и възможности , социална значимост и художествена продуктивност – това са характеристиките , които определят степента на оцеляване на училището в съвременни условия.

Още снимки от новината

------------------------------------

 

"Котел нюз"
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев