Община Сливен

Стотици сливенци сведоха глава в знак на почит към Ботев

------------------------------------
02.06.2017 / 13:56

Стотици сливенци сведоха глава в знак на почит към Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Това стана на ритуал-поклонение, което община Сливен организира на 2 юни, на градския пл. „Хаджи Димитър”. Ритуалът за поднасяне на венци и цветя се състоя от 11.45 часа пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Точно в 12 часа на този ден сирените в цялата страна оповестят двете минути, в които всеки признателен българин прекланя глава с дълбоката увереност, че „…тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…”.

 

Венци и цветя на признателност днес бяха поднесени от името на кмета на Сливен Стефан Радев и от името на народният представител Десислава Танева. В ритуала се включиха зам.-кметът Румен Иванов, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, представители на общинското ръководство, общински съветници, Иван Русев, директор на Областната дирекция на МВР, военни и патриотични организации. Цветя на паметника на сливенския войвода положиха директори на културни институти, читалищни дейци, ученици от сливенските училища и граждани.

 

По-късно в общинската зала „Май” беше открита фотоизложба и изложба на гоблени и пана, под наслов „Назад в историята”. Проявата е част от честването на 120 години от основаването на читалище „Христо Ботев – 1897”. В изложбата са показани архивни документи и снимки, почти от основаването на културната институция в града, запазили спомен за прочути хора и събития. Гоблените са изработени от 5 самодейки и ръководители на читалището в кв. „Комлука”.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев