Община Сливен

Българите в Украйна се вдигнаха на бунт срещу Порошенко заради безчинствата на националистите

------------------------------------
31.05.2017 / 15:27

В Белгород-Днестровски стотици бесарабски българи блокираха движението на автомобилите пред градския съвет. По информация на интернет-портала UAinfo, българите протестират против безчинството на украинските националисти, които на 18 май нападнаха и заляха със зельонка депутата Василий Кащи, а също и против други прояви, които притесняват общността, включително и оскверняването на българските паметници. Според българите, властта и лично Петро Порошенко нарушават Конституцията на Украйна, когато използват екстремистите за потискане на националните малцинства. Демонстрантите са издигнали плакати с искането за оставката на Порошенко за нарушаване на статия 10 на Украинската конституция.

Българите също бяха издигнали плакати с надписите: "Порошенко, озапти си бабаитите", "Порошенко, не пипай българите", "Радикалите и онези, които биха Кащи, в затвора". На мястото на протеста са дошли представители на полицията и властта.

Президентът на Асоциацията на българите в Украйна, народният депутат Антон Киссе, се обърна към Службата за сигурност на Украйна, органите на реда и губернатора на Одеска област с искането нападението срещу Кащи да се разследва: "Настояваме за извинение от така наречените "патриоти", както те се наричат". Към демонстрантите се обърна и самият Кащи. По думите му, след инцидента с националистите на него му се е наложило да се подлага на операция. Към момента депутатът е със силно нарушено зрение. "Те ни наричат сепаратисти. Защо? За това, че ние не си боядисваме оградите в жълто-синьо? За това, че ние отстояваме нашата позиция?", възмути се Кащи.

Междувременно съветникът на Кучма, политологът Олег Соскин определи действията на българите като глупави и предупреди общността, че ще я подведе под отговорност за сепаратизъм. "Да вземат Киссе и да го депортират в България, или където там иска, и с това цялата му дейност - финансова, политическа, социална, да приключи", предложи Соскин, възползвайки се от мълчанието на българските власти за позорния инцидент. Във връзка с акциите на протест на българската общност се очаква изостряне на противопоставянето между бесарабските българи и украинските националисти. "Блиц"

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев