Община Сливен

ВАС реши окончателно: Референдумът на Слави не е задължителен

------------------------------------
30.05.2017 / 15:17

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши, че референдумът, иницииран от тв предаването "Шоуто на Слави", не е задължителен. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест. Предстои да видим реакцията на самия Слави Трифонов.

Със съдебен акт от днес ВАС потвърди решението на тричленния състав, с което бе постановено към преброените от ЦИК гласове да добавят около 500, но броят им все пак не достига задължително определения по закон, за да станат резултатите от допитването задължителни.

 

През февруари първата инстанция във ВАС отмени решението на ЦИК, с което референдумът бе признат за незадължителен заради липсващи 12 027 гласа. Магистратите са приели, че комисията не е преброила около 500 валидни гласа, което е показала назначената по делото експертиза.

За да стане допитването задължително обаче, са нужни още над 11 500 гласа. Тогава съдът постанови, че връща преписката за ново произнасяне от комисията при спазване задължителните указания на съда за тълкуването и прилагането на закона.След окончателното съдебно решение ЦИК ще трябва отново да се произнесе, като добави около 500 гласа към резултатите от допитването, но това няма да направи референдумът задължителен. "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев