Община Сливен

Исторически музей - Сливен организира поклонение пред лобното място на Димитър Казака

------------------------------------
30.05.2017 / 15:14

Поклонение пред лобното място на Димитър Казака – втория знаменосец на Ботевата чета организира Регионален исторически музей – Сливен, съобщиха от културната институция.

Димитър Стефанов Казака е заловен и загинал в началото на юни 1876 година. Поклонението ще се състои на 3 юни, от 11 часа пред паметника на Димитър Казака. Той е издигнат още през 1912 година и се намира много близо до Кремиковския манастир. От 1935 г. до 1940 г. там, ежегодно, в деня на „Свети Дух”, се прави събор – със съдействието на тогавашните Министерства на войната и Министерството на просвещението, с представители на Светия Синод, на множество хора от околните села. Пристигат и близките на Димитър Казака от Сливен, официална делегация от Сливенската община, на Сливенската и Ямболската организации т.н. „културни дружби” в София, Сливенското студентско дружество и пр.

 

От 2015 година се постави началото на възстановяване на тази традиция – поклонението край Кремиковския манастир стана реалност благодарение на инициативата на Регионален исторически музей – Сливен, с подкрепата и съдействието на Община Сливен и Регионално управление на образованието – Сливен, Народно читалище „Светлина – 1906”, кв. Кремиковци – София.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев