Община Сливен

Косенето на тревните площи в Сливен се извършва по график

Косенето на тревните площи в Сливен се извършва по график
29.05.2017 / 10:24

Интервю с Емилия Кючукова, ландшафтен архитект в Община Сливен, по повод окосяването на тревните площи в града.

- Госпожо Кючукова, на какъв принцип се извършва окосяването на тревните площи в град Сливен?

- Косенето на тревните площи в Сливен се извършва, съгласно одобрен график.Хубаво е да ни извинят гражданите по кварталите за забавянето, но поради редица причини фирмата, която поддържа зелените площи на територията на град Сливен, през целия март месец не работи. От там закъсняхме с първото косене. Към настоящия момент се справяме доколкото можем. От съображение за сигурност приоритет са ни булевардите с разделителните ивици, за да има сътветната видимост. Поетапно навлизаме и в кварталите. Тъй като предстои създаването на общинска фирма по озеленяване, която ще заработи от 1 юли, на фирмата, на която предстои да се прекрати договорът, са възложени дейности, които могат да се изпълнят до края на месец юни. Все пак да се има предвид, че поради прекратяване на договора на фирмата, човешкият ресурс е ограничен. Не е в количеството, в което е било през миналата година. От това получаваме леко затрудняване с окосяването на площите. Не на последно място, трябва да се отбележат и неблагоприятните атмосферни условия. Дъждовете, които валят затрудняват до голяма степен окосяването, тъй като не само, когато вали не можем да косим, но и когато тревата е мокра също косенето е много лошо, некачествено и неефективно.

- Съгласно графика, къде ще се извършва окосяване?

- До края на май трябва да окосим по-благоустроените части на квартал "Даме Груев", където имаме и детски площадки. Целият квартал, с междублоковото пространство, трябва да приключи до 2 юни. Успоредно с квартал "Даме Груев", ще се продължи квартал "Българка", където е предвидено окосяването да започне в началото на месец юни, заедно с квартал "Гео Милев". След като се свършат "Гео Милев", "Даме Груев" и "Българка", в средата на месец юни започваме "Република", "Звездите", "Кольо Фичето". Коси се и в "Стоян Заимов" - север. След това предстои "Стоян Заимов" - юг. Последно на фирмата е предвидено да се възложи косене в квартал "Клуцохор". Няма да спрем да косим в центъра, парк "Юнак" и средните разделителни ивици на булевардите от съображение за сигурност. Ще се коси и в кварталите "Дружба" и "Сини камъни". В "Сини камъни" се справяме сами с обучени хора по програма "Устойчиво интегриране на младите хора на пазара на труда, които са в риск от социално изключване". За съжаление много малко хора, след като ги обучихме, се явиха да сключим договор, но с тях успяваме да се справим с квартал "Сини камъни". С това ще направим първо косене на кварталите.

Вече от 1 юли, общинското предприятия трябва да заработи с много мащабни темпове, защото ще се наложи да има готовност за два пъти косене на представителните части, за поддържане на булевардите, които ги няма в графика са окосени през месец май, но за месец юли ще се наложи тяхното повторно окосяване и повторно косене на кварталите.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев