Община Сливен

Първият бал на семейство Радеви за 24 май в Бояна се провали.

---
25.05.2017 / 10:24

Първият бал на семейство Радеви в Бояна за 24 май се провали.

 

Впрочем това не беше бал, а преброяване на червените динозаври сред втория ешелон на творческата интелигенция. Съжалявам да го кажа, звучи дискриминационно и неучтиво може би, но това е положението.

 

Културната номенклатура на БСП преспокойно можеше да се събере и на "Позитано" за градски жур с домакин Калоян Паргов, който да им сервира сандвичи със салам "Камчия" плюс безалкохолно. Нямаше нужда да се ангажират залите на Националния исторически музей.

 

Във Фейсбук вчера непрекъснато попадах на хвалби на неизвестни за мен поетеси, които постваха поименни покани от президента за приема в Бояна. Една нежна душа дори трепетно сподели: "Хвала ви, г-н Радев, 90% от моите приятели във фейса получиха покани..."

 

90 процента? Сериозно ли? Каква е била селекцията - привиквали са всичко куцо и сакато, което се е самообявило в профила си за поет? И после "то" се е "тагвало" за пред роднини и приятели, че се е отъркало в "голямото добрутро"?

 

"Поетесата Малинка Маринкова се чувства happy в National Museum of History в компанията на Rumen Radev..."

 

В други времена на този бал се изсипваше духовният елит на нацията. Тежката артилерия, големите имена, всепризнатите творци, смислените хора. Такива личности до семейство Радеви снощи не застанаха. Не видях нито Левчев, нито Антон Дончев, ни Светлин Русев, ни Вежди Рашидов, ни Стефан Цанев, ни Иван Вукадинов, ни Георги Господинов, ни големи актьори, композитори, певци, режисьори, учени...

 

Въпросът тук е дали не са били поканени, или са предпочели да не отидат. За какво говорим - за невежество на президентската администрация или за отношение на интелигенцията срещу президентската институция?

 

Навръх 3 март пред ПИК Антон Дончев призна, че за първи път не е получил покана за приема в чест на националния ни празник. И сега ли e бил забравен?

 

Звездите при Радеви бяха Хекимян и Хампарцумян, нещо като арменска вечеринка. И Пламен Орешарски, и той духовен символ.

 

Изобщо тези балове са повече от безсмислени. Ако ще ги правят само и само Деси Радева да си разхожда тоалетите и да се изживява като новата Людмила Живкова, по-добре да не трошат народна пара.

"Пик"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев