Община Сливен

Селата Асеновец, Питово и Радево отбелязаха тържествено своите празници

------------------------------------
24.05.2017 / 10:34

В пролетната вечер на 23 май, с ден по-рано жителите на Асеновец отбелязаха празника на своето родно селото, който съвпада с един от най-хубавите български празници – 24 май – Деня на българската просвета и култура. Всяка година село Асеновец традиционно чества този светъл празник от българския календар - ден, посветен на просветителите и книжовниците, изградили и съхранили духовните ценности и културното самосъзнание на българите.

Кметът на селото г-жа Димитрина Стефанова посрещна гостите на тържеството с „Добре дошли“ и пожела на всички здраве, да запазят бодрия си дух и всеотдайност в работата си и винаги да се стремят към пътя на духовността и познанието, за да продължават да обновяват родното село и да милеят за неговото бъдеще!

Празничната вечер бе споделена от кмета на община Нова Загора - Николай Грозев, Галя Захариева - народен представител в 44-то Народно събрание, Светла Стоянова - заместник-кмет на общината, кметове на населени места и много гости. Г-н Грозев поздрави присъстващите: „Уважаеми жители на село Асеновец, на днешния празничен ден, бих искал да Ви пожелая вяра, че всичко добро предстои, оптимизъм, че със съвместни усилия ще успеем да изградим Вашето прекрасно село като достойно място за живеене! Бъдете здрави, успешни и се стремете към едно по-добро бъдеще и просперитет!“

Тържеството се проведе на площада в центъра на Асеновец, където се рецитираха красиви стихове за родната земя и бащиния дом, а за доброто настроение на всички се погрижиха хоротропците от ДЮФА „Загорчета“ и талантливите изпълнители от Школа по изкуствата „Илия Аврамов“, гр. Нова Загора. В края на прекрасната пролетна вечер изпълнена с песни, танци и стихове се изви кръшно тракийско хоро насред големия площад. Изненадата на бляскавата вечер бе красивата заря, която се разпръсна над помръкналото небе и бе подарък за всички жители и гости на прекрасното с. Асеновец.

 

24 май, Денят на първоучителите Кирил и Методий, е празник на новозагорското село Питово. Потънало в майска зеленина и свежест, селцето беше оживено и приветливо в този празничен ден. Кметът на селото Стоил Андонов посрещна с радост заместник-кмета Ивайло Енев и началника на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата” Станимира Кънчева, дошли да засвидетелстват своето уважение по случай празника.Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с питка и сол. Тържеството започна с химна на Република България и химна „Върви народе възродени”, след което малчугани от местната детска градина възпяха със стихове и песни родната страна и българското слово. Златина Великова новозагорската поетеса, родом от Питово, прочете свои стихове. Г-н Андонов се обърна към насъбралите се пред читалището жители и гости с празнично слово, като подчерта, че всяко честване на този светъл ден дава ново самочувствие на питовци да се гордеят с многовековната ни история и утвърждаването на българската държава като важен фактор, не само благодарение на оръжието, но и на словото. „Нека неугасващият творчески дух и желание за знание ни водят напред към нови успехи! Нека да продължим да предаваме на идните поколения българското слово, вярата и науката и да продължаваме да градим с ум и сърце нашето родно място.”-завърши той речта си. Поздравителен адрес от името на кмета Николай Грозев поднесе Ивайло Енев: „Обръщам се към Вас с най-искрени чувства на уважение по случай 24 май, Деня на Солунските словотворци Кирил и Методий, Празник на Вашето родно село, за да Ви пожелая преди всичко крепко здраве и благополучие, повече мигове на радост, а успехите да Ви следват, както в личен, така и в професионален план. Бъдете горди с името на Вашето родно село, помнете градивното му минало и бъдете достойни наследници на Вашите предци и добър пример за младото поколение.”- се казва в него. Празничната вечер продължи с много настроение с музикалните изпълнения на оркестър „Радост” , които предизвикаха млади и стари да се хванат на игривите хора.

 

С традиции при честване празника на родното си място са и жителите на новозагорското село Радево. Всяка година те подготвят грижливо, с много желание и настроение богатата празнична програма по случай 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. И този път кметицата Росица Николова посрещна с усмивка скъпите гости, дошли да уважат празника на радевци – председателя на Общински съвет Нова Загора Георги Николов и секретаря на Общината Мария Стефанова.

„Нека в този свят ден чистото българско слово се лее на светли струи от обич, благодарност и преклонение в душите, нека бъдем горди, че сме българи! Да продължим задружно с трудолюбие и усърдие да изграждаме авторитета на малкото ни спретнато селце. Да бъдем със самочувствие на достойни наследници на нашите предци и добър пример за младото поколение.” – каза в словото си Росица Недялкова. Поздравителен адрес от името на кмета Николай Грозев поднесе секретарят Мария Стефанова. „Имам честта и удоволствието да Ви поздравя по случай 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Празник на Вашето родно село. Споделям радостта Ви в този светъл ден и се възползвам от приятния повод да Ви пожелая да бъдете здрави, все така трудолюбиви, предприемчиви и упорити, за да успеете да запазите постигнатото и да работите още по-успешно за развитието и издигане просперитета на родния Ви край. Нека с годините се трупат поводи за гордост, за радост и моменти на истинско удовлетворение от добре свършената работа. Приемете моите пожелания за празнично настроение, здраве, просперитет и бъдещи успехи.” Неудържимите танцьори на ТШ “All steps” с ръководители Стоян и Павлина Петрова и сладкогласните певици на ФФ „Аеда” повишиха неимоверно градуса на празничното настроение. Затова и малки и големи, не устояха на ритмите на хубавата българска музика и се хванаха на пъстрото хоро

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев