Община Сливен

От 1 септември окончателно закриват интерната в Драгоданово

------------------------------------
23.05.2017 / 15:32

Социално-педагогическият интернат (СПИ) в село Драгоданово ще бъде закрит на 1 септември 2017 г. Това стан ясно на работната среща, свикана от националния обществен защитник Мая Манолова. Децата ще бъдат пренасочени в други образователни институции. До края на месец всяко от 37-те настанени в интерната дете ще има индивидуална оценка, обяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

 

Оценката ще бъде направена от местни специалисти, структурите на образователното министерство, на труда и социалното министерство, на министерството на здравеопазването, Комисията с борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, неправителствени организации и други. 16 момчета ще бъдат преместени в СПИ Варненци, за едно момиче ще бъде потърсена най-добрата за нея социална услуга, подчерта зам.-министър Сачева и уточни, "че за останалите 20 деца, завършили осми клас ще бъдат дадени предписания и за тях, които да бъдат най- адекватни за тяхната житейска история".

 

Проблемите, които остават, са, че ако продължат съдебни решения, за момичетата трябва да се намерят решения, защото със закриването на интерната в Драгоданово остава само СПИ Варненци.

 

Стремежът на институциите останалите пет интерната на територията на България да бъдат закрити през 2018/2019 г. Омбудсманът Мая Манолова бе категорична, че децата от закритите интернати трябва да бъдат настанени в приемни семейства, в центрове за социална адаптация и само в краен случай - в друг интернат, където да останат до момента, в който не бъде открита по-благоприятна среда за настаняване.

 

Манолова настоява за "налагане на мораториум върху настаняването на деца в подобни институции и да се търси ресурс, който да се справи на място с ресурсите на общността".

 

На работната среща в Областна администрация-Сливен, посветена на проблемите в интерната,участваха представители на всички ангажирани институции - Областна управа, дирекция "Социално подпомагане", МВР-Сливен, РУО, УНИЦЕФ, кметовете на Сливен и Драгоданово."Дарик"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев