Община Сливен

1 204 зрелостници и 1 777 седмокласници от област Сливен се явяват на матури

------------------------------------
18.05.2017 / 10:43

1204 зрелостници са подали заявления за допускане до Държавни зрелостни изпити в Сливенска област. От тях 1034 ще се явят на втори Държавен зрелостен изпит, 12 на трети. 200 ученици, обучаващи се за професионално образование няма да се явяват на втори задължителен държавен изпит. Те са избрали да им бъде вписана средно- аритметичната оценка от изпитите за професионална квалификация, информира Боян Аксаков, експерт в Регионалното управление по образование в Сливен.

 

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе на 19 май, на 22 май ще бъде изпитът по втория предмет. Най- много зрелостници, са решили да се явят на изпит по биология, следват география и икономика и английски. Най-малко са желаещите за изпита по физика, химия, където обикновено се явяват единични бройки. Изпитите ще са на модули, като времето им ще е различно в зависимост от предмета.

 

За първата задължителна матура по български език времето се запазва 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности продължителността е 6 часа. Първите две части на изпита ще са по 60 минути с прекъсване между тях. В третата част учениците ще имат 120 минути, за да пишат по конкретна тема.

 

Също на 19 и 22 май ще се проведе и Националното външно оценяване след 7-ми клас. Броят на седмокласниците е в областта е 1777. Първият ден е матурата по български език и литература, а вторият по математика. Изпитите започват в 10 часа, резултатите се измерват в точки, като максималните са 100, съобщи Светла Драганова от РУО Сливен.

 

Приемният изпит чрез тест за седмокласниците ще протече в два модула, като продължителността на първия е 60 минути, а вторият 90. За учениците със специални образователни потребности продължителността на изпита се увеличава с 40 минути, уточни още Драганова. "Дарик"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев